Povoljniji stambeni krediti pomažu građevinarima

15.06.2020. | Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pozdravio je danas (15.062020), gostujući u jutarnjem programu TV Happy, odluku Narodne banke Srbije da se učešće za stambene kredite za kupovinu prvog stana smanji sa 20 na 10 odsto.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Ova odluka praktično znači da kupci prvog stana neće imati učešće pri kupovini stana jer njima PDV, odnosno porez koji iznosi 10 odsto vraća država. To je zaista velika pomoć za kupovinu prvog stana. Grad Beograd i Privredna komora Srbije predložili su da se kvadratura prilikom kupovine prvog stana, za koju se porez vraća, poveća sa 40 na 60 kvadrata. Predložili smo da se bankama ukine obaveza da mogu da kreditiraju kupovinu stana tek kada se završi 80 odsto građevinskih radova i taj procenat ubuduće iznosi 50 odsto. Tražimo i da se preispita visina taksi koje se plaćaju Katastru, kao što su založna izjava ili upis hipoteke kada je u pitanju kupovina prvog stana – rekao je Vesić.

On je pojasnio da su Grad Beograd i Privredna komora Srbije, pre nego što su uputili ovaj predlog, održali sastanke sa najvećim investitorima koji ulažu u stambenu gradnju u Beogradu, kao i sa bankama. 

- Grad Beograd je do 31. maja izdao građevinske i lokacijske dozvole za skoro 550.000 kvadrata, što znači da ako se nastavi ovakvim tempom do kraja godine, izdaćemo između 1,1 – 1,2 miliona kvadrata. Već tri godine izdajemo svake godine dozvole za preko milion kvadrata. Građevinarstvo je ključno za naš bruto domaći proizvod i sada je trenutak da ovakvim kreditima povećamo kupovinu stanova i tako pomognemo građevinarima da nastave da investiraju u Beograd - poručio je Vesić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...
Milan Radojević 29.12.2021.
Ovo je lepa vest. Sava centar je sa arhitek...
Zoran 28.12.2021.
Ocekujem totalni kolaps I pad cena gori neg...