PRIJAVA-468X60-BANNER

Plan za gradnju univerzitetske dečije klinike "Tiršova 2" biće uskoro izložen na javni uvid

12.06.2020. | Beobuild

Plan za izgradnju univerzitetske dečije klinike "Tiršova 2" biće uskoro izložen na javni uvid, a novi objekat nalaziće se 400 metara udaljen od postojećeg objekta ove specijalizovane ustanove. Parcela na kojoj će se graditi nova bolnica nalazi se u krugu Kliničkog centra Srbije, na delu uz sam auto-put, gde se trenutno nalazi samački hotel u sastavu vojne ustanove "Dedinje". Zgrada samačkog hotela biće srušena, a na njenom mestu treba da nikne klinika "Tiršova 2", ambiciozni projekat vredan čak 75 miliona evra. Prema najavama zvančinika izgradnja novog kompleksa dečije klinike trebalo bi da počne do kraja ove godine.

3D prikazi idejnog rešenja buduće dečije klinke

3D prikazi idejnog rešenja buduće dečije klinke "Tiršova 2" (Foto: BEXEL Consulting)

Građevinska parcela na kojoj će kompleks biti građen dobijen je preparcelacijom i sastoji se iz dva dela: prostora koji zauzimaju postojeći objekti i dela zaštitnog zelenila pored auto-puta. Ukupna površina novoformirane parcele biće 33.670 kvadratnih metara, na kojoj će biti izgrađen objekat (4Po+2Su+Pr+Te+4) ukupne bruto građevinske površine preko 66.171 kvadrata. Ovime se ispunjava normativ od 118m² po bolnickoj postelji, gde 27.860m² otpada na četiri podzemna garažna nivoa, 12.945m² je površina dve suterense etaže i oko 25.365m² iznosi bruto površina nadzemnog dela objekta.

Teren na kome će se graditi budući kompleks je pod nagibom, pa je i projektovanje objekata i saobraćajnica uslovljeno time. Pored toga, deo zemljista je nepovoljan za gradnju zbog klizišta, pa će biti potrebne dodatne intervencije da se teren pripremi za gradnju. Organizacija prostora i funkcija podeljena je na 7 funkcionalnih celina: za pregled i lečenje, negu bolesnika, snabdevanje i odlaganje, administraciju, naučno-istraživaki i akademski deo, tehničke prostorije i usluge socijalne zaštite.

3D prikazi idejnog rešenja buduće dečije klinke

3D prikazi idejnog rešenja buduće dečije klinke "Tiršova 2" (Foto: BEXEL Consulting)

Prizemlje formira ulazne pjacete prema ulici Dr Koste Todorovića, povučeno je od regulacije, dok su nadzemne etaže manjeg gabarita i razvijene u obliku latiničnog slova H. Dopunsko prirodno osvetljenje i provetravanje suterenskih i prizemne etaže omogućeno je formiranjem 4 atrijuma. Krov prizemne etaže se planira kao ravan, prohodan i u funkciji je krovne bašte i za igru dece na otvorenom. Iznad prizemlja nalaziće se tehnička etaza, dok će u podzemnoj garaži biti na raspolaganju 524 parking mesta. Bolnički kapaciteti će se u njavećem delu nalaziti na nadzemnim etažama.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;