IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Nacionalni park Đerdap pod pretnjom masovne izgradnje

08.06.2020. | 021.rs

Zaštićena područja u Srbiji izložena su brojnim pritiscima, a najnoviji primer predstavlja Nacionalni park Đerdap, gde je u najavi izgradnja brojnih objekata u zaštićenom području "Arheološko nalazište - Lepenski vir".

Đerdap (Foto: Pixabay.com)

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, organizacija WWF Adria istakla je da je primarna uloga zaštićenih područja upravo očuvanje biološke raznovrsnosti, ali da se ona često zanemaruje, dok prednost preuzimaju aktivnosti kao što su masovna izgradnja, masovni turizam, šumarstvo i druge neodržive aktivnosti.

Najnoviji primer te negativne prakse dešava se u Nacionalnom parku Đerdap, koji je takođe 5. juna obeležio svoj dan. Obeležavanje je u senci najave masovne izgradnje apartmana, pristaništa i bazena u zaštićenom području "Arheološko nalazište – Lepenski vir".

WWF Adria je zajedno sa Koalicijom 27 i Regulatornim institutom za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), uputila komentare na Plan detaljne regulacije Opštini Majdanpek, ističući da dokument ignoriše struku i zakonsku regulativu iz oblasti zaštite prirode.

- Značaj zaštićenih područja je odavno prepoznat u globalnim politikama, ne samo za očuvanje biodiverziteta, već i za socio-ekonomski razvoj. Očuvanje biodiverziteta je pogotovo sada u fokusu, u vreme kada se borimo sa pandemijom i kada je neophodno da odredimo još konkretnije i ambicioznije ciljeve za zaštitu biološke raznovrsnosti u okviru Konvencije o zaštiti biodiverziteta. Ne smemo više uništavanje prirodnih resursa pravdati razvojem. Izgradnja na najvrednijim prirodnim staništima nije razvoj, već uništavanje brojnih potencijala za održivi razvoj. Očuvani nacionalni parkovi i očuvana priroda bi trebalo da bude interes, ali i odgovornost svih sektora - istakao je Goran Sekulić iz organizacije WWF Adria.

 

Komentari: 1

Šumadinac 08.06.2020 22.42.21

Mala zamena teza... Ni jednom nacionalnom parku u svetu ne prete investitori, već manjak pravne države. Da je tako lako novcem kupiti sve oni američki bilijarderi bi pravili vikendice na Nijagarinim vodopadima. Ali eto, ne prave ih. Dakle ne postoji ''investitorski urbanizam'' već manjak pravne države u onim njenim delovima gde se o urbanizmu odlučuje!

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...

;