PRIJAVA-468X60-BANNER

Građevinska komora Srbije zatražiće izmene Zakona o javnim nabavkama

05.06.2020. | Beta

Građevinska komora Srbije zatražiće izmene Zakona o javnim nabavkama da bi procedura izbora najbolje ponude bila transparentnija i obezbedila ravnopravne uslove za sve firme, rekao je juče (04.06.2020) potpredsednik te komore Goran Rodić. On je dodao da uslovi na javnim nabavkama moraju biti takvi da firme "iz utakmice", ako imaju potrebne reference, ne isključuje visina prometa i slični ograničavajući faktori.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- U nedavnim raspravama na nekoliko okruglih stolova u kojima su učestvovale sve domaće i inostrane firme koje posluju u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana, dogovoreno je da se formira nekoliko komisija koje će predložiti izmene Zakona o javnim nabavkama - rekao je Rodić za Betu. Dodao je da se na tim okruglim stolovima ragovaralo i o načinima povezivanja građevinskih kompanija za realizaciju predstojećih velikih projekta u zemljama Zapadnog Balkana.

Prema rečima Rodića među projektima koji će se realizovati u regionu u narednih desetak godina, a koji su vredni na desetine milijardi evra, su putna i železnička infrastruktura, hidro i termoelektrane, a u Srbiji kombinovani (intermodalni) centar za teretni saobraćaj u Beogradu, integralno uređenje Moravskog sliva i drugih reka, čišćenje Dunava i mnogi projekti iz oblasti ekologije.

- Zakon o javnim nabavkama se često ne primenjuje transparentno, a nekad se uopšte ne primenjuje, već se donese leks specijalis ili država dogovara posao i tada ima najviše korupcije - rekao je Rodić.

Istakao je da i u slučaju da država ugovori posao sa kineskim firmama treba da se omogući pristup domaćim, ali ne da zarada kineskih firmi bude i do 50%, a da najveći deo posla obave domaći podizvođači.

Rodić je rekao da, prilikom javnih nabavki, primat ne treba da bude najniža cena, već da se vrednuje i kvalitet radova i rok.

Ocenio je da se konačni projekti mogu raditi tek posle validnih ispitivanja i da cena nabavke ne bi trebalo da varira više od plus-minus 10% a da količina materijala ne sme da varira više od plus-minus 3% od ugovorene količine.

- Iskustvo je pokazalo da pripremni radovi pred realizaciju projekta znače "pola posla" i da se timskim radom posao može najkvalitetnije obaviti, kao na primer da nadležna ministarstva na vreme obave eksproprijaciju zemljišta, kada je to potrebno - rekao je Rodić.

Građevinske firme, kako je rekao, moraće da se uključe i u školovanje kadrova jer školstvo ne prati potrebe te privredne grane, pa u Srbiji, a i u Evropi nedostaje "zanatska elita".

- Građevinski esnaf mora pokušati da ubrzano obučava kadrove jer uskoro u Srbiji neće imati ko da održava 4.000 mostova, kilometre putne i železničke infrastrukture, energetske i druge objekte - rekao je Rodić.

Istakao je da je veliki problem u građevinarstvu što država ne izmiruje finansijske obaveze na vreme, što se firmama koje održavaju putnu mrežu duguje više od dve milijarde dinara i što se ne vraćaju porezi u propisanom roku.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;