INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Južni Banat postaje mala Holandija

01.06.2020. | I. M. | eKapija

Kompanija New Energy Solutions, koja je 2019. otvorila "Vetropark Kovačica", planira da na tom područuju izradi još jedan - "Vetropark Crepaja". U Planu detaljne regulacije, koji je odeljenje za urbanizam Opštine Kovačica stavilo na rani javni uvid, navodi se da je cilj izrade plana stvaranje planskog osnova za izgradnju vetrogeneratorskog postrojenja, kao i drugih energetskih postrojenja koje proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Predviđeno je da vetropark ima 31 vetrogeneratora, svaki pojedinačne snage oko 7MW i trafo stanicu adekvatnog napona i snage. Maksimalna visina vetroturbine sa lopaticom u gornjem položaju iznosi oko 230m, dok ukupna snaga vetroparka iznosi do 220MW.

Kako se navodi, prostor na kome je predviđena gradnja vetroparka se nalazi van građevinskog područja naselja i čini ga poljoprivredno zemljište sa kanalskom mrežom za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i mrežom atarskih puteva.

U obuhvatu Plana je i zemljište javnih namena - mreža javnih puteva i vodoprivredne površine, kanalska mreža za melioraciju sa pojasom za održavanje kanala, kao i linijski infrastrukturni objekti.

Planom će se predvideti saobraćajni pristup, preko postojećih atarskih i pristupnih puteva. Definisaće se trase i kapaciteti mreže infrastrukture neophodne za funkcionisanje kompleksa.

Planirane su minimalne intervencije u prostoru u smislu dalje degradacije područja, kao i zaštita i primena ekoloških principa u projektovanju i izgradnji.

Tehnološke celine u okviru kompleksa vetroparka su lokacije vetrogeneratora, prostor kompleksa trafostanice, kablovska mreža, atarski pristupni putevi, mesto i način mogućeg priključenja dela vetroparka na srednjenaponski elektrodistributivni sistem.

U okviru kompleksa vetroparka se predviđa mogućnost postavljanja anemometarskih stubova, koji mogu biti privremenog ili trajnog karaktera, koji će služiti za merenje aktuelnih karakteristika vetra u predmetnom području.

Plan detaljne regulacije, čiji je obrađivač preduzeće Untermolo iz Novog Sada, nalazi se na javnom uvidu od 28. maja do 11. juna 2020. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;