INFONET-468X60-BANNER

Saveti za kancelarije u potkrovlju

30.04.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Mnogi su u prethodnim nedeljama svoju kancelariju preselili u potkrovlje. Kako se najviše vremena provodi u ovoj prostoriji, u nastavku možete pogledati par saveta kako da se boravak i rad učine prijatnijim. Takođe, saveti mogu pomoći i ukoliko planirate da u narednim mesecima uredite ili renovirate svoj tavan

Bez obzira na namenu sobe, svakako je na početku najbitnije da ima dovoljno prirodnog svetla. VELUX krovni prozori ispuniće prostor dnevnim, prirodnim svetlom i svežim vazduhom. 

Bitni razlozi zbog kojih su krovni prozori neophodni potkrovlju su: bolje osvetljenje (prirodna svetlost obezbeđuje čisto, belo osvetljenje koje baca nekoliko senki, za razliku od veštačkog svetla koje emituje žutu ili plavu boju), zdravlje (prirodno, dnevno svetlo i svež vazduh su dobar izvor energije i samim time popravljaju raspoloženje) i bioritam (dnevno, prirodno svetlo pomaže u balansiranju bioritma, pa su krovni prozori poželjni u svim sobama).

Optimalno mesto za radni sto je u neposrednoj blizini prozora, a da svetlost dolazi sa strane. Ako se radni sto nalazi u sredini prostorije, prirodno svetlo se može obezbediti ugradnjom krovnih prozora. Dnevna svetlost prijaće i deci, ukoliko u ovoj sobi rade domaće zadatke. 

Sunčevi zraci služe i za besplatno zagrejavanje i topliji dom. Tokom godine, krovni prozori će u prostorijama obezbediti više toplote, nego što će se izgubiti. Krovni prozori omogućuju efikasnu ventilaciju jer se nalaze visoko u prostoriji, tačnije na plafonu, gde se vazduh automatski povlači i izlazi. 

Za sobe u kojima radite ili učite dobro je odabrati umirujuće i hladnije tonove koji pozitivno utiču na produktivnost. Naravno, boje zidova treba da budu što svetlije jer one mogu da utiču na to da li će se svetlo dalje širiti u prostoriji ili će stvoriti taman, prijatan kutak. Tamne površine, kao što su tepisi i veći komadi nameštaja, upijaju svetlost i čine sobu tamnijom.

Još jedan savet - držite prozorsku dasku praznom. Vaze, biljke i ukrasni predmeti daju vašem domu karakter i stvaraju dobru atmosferu, ali ako se nalaze uz prozor mogu da blokiraju svetlo. Naravno, to ne znači da radni sto ili police ne možete ukrasiti buketom ili saksijom omiljenog cveća.

Za više saveta o optimalnoj količini dnevnog svetla i temperaturi u vašem potkrovlju možete posetiti www.velux.rs i preuzeti besplatne vodiče.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;