Beograd jedna od najatraktivnijih lokacija za investiranje u izgradnju

09.03.2020. | RTS

Vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji u prošloj godini veća je 35 odsto nego u 2018. Na tržištu nepokretnosti i pored većih cena raste prodaja. Najviše se traži novogradnja, a Beograd je postao jedna od najatraktivnijih lokacija u Evropi za ulaganje u taj sektor.

Trenutno je u Srbiji 55.000 aktivnih gradilišta, četiri puta više nego 2015. godine, a na biznis listi Svetske banke Srbija je za pet godina sa 186. mesta dospela među prvih deset zemalja po brzini izdavanja građevinskih dozvola.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Imajući u vidu da je usvojen i da će se realizovati investicioni plan Srbija 2025. gde je predviđeno da od 14 milijardi evra koliko je planirano za sve projekte, devet milijardi evra bude utrošeno na realizaciju projekta u transportnoj infrastrukturi, to direktno utiče i na povećanje broja objekata koji se grade - izjavila je Aleksandra Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Najskuplji kvadrat prodat je na Beogradu na vodi za više od 8.000 evra, dok je prosečna cena na toj lokaciji oko 3.000 evra po kvadratu. Približno, toliko je i na drugim ekskluzivnim lokacijama u Beogradu.

- Kvalitet izgradnje svakako raste i kupci su zahtevniji, a bolji informisani. Konkurencija je velika i samim tim oni imaju mogućnost da biraju, a upravo ovaj sam razvoj tržišta pogoduje tome da standardi u našoj gradnji i u graditeljstvu uopšte u Srbiji rastu, jer tržište ih goni na to - rekla je Dušica Gaković, menadžer za razvoj projekata kompanije Deka Inženjering.

Procenjuje se da Beogradu nedostaje oko pola miliona kvadrata stambenog prostora i oko 300.000 kvadrata poslovnog prostora.

- Stranim investitorima je vrlo interesantno srpsko tržište nekretnina iz prostog razloga što nigde u Evropi ne mogu da nađu ovakav povraćaj investicije, znači negde između 150 pa čak do 300 posto je povraćaj u ovom trenutku i pritom je likvidnost ogromna, kad kažem likvidnost, mislim na rok prodaje - dodao je Pašanović.

Oko 70 posto stanova kupuje se za keš, dok su samo 30 odsto kreditni kupci. Prosečna cena kvadrata u Beogradu je 1.274 evra, u Novom Sadu 1.100 evra, dok se u drugim delovima Srbije nekretnine prodaju i po znatno nižim cenama.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...