INFONET-468X60-BANNER

Beograd jedna od najatraktivnijih lokacija za investiranje u izgradnju

09.03.2020. | RTS

Vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji u prošloj godini veća je 35 odsto nego u 2018. Na tržištu nepokretnosti i pored većih cena raste prodaja. Najviše se traži novogradnja, a Beograd je postao jedna od najatraktivnijih lokacija u Evropi za ulaganje u taj sektor.

Trenutno je u Srbiji 55.000 aktivnih gradilišta, četiri puta više nego 2015. godine, a na biznis listi Svetske banke Srbija je za pet godina sa 186. mesta dospela među prvih deset zemalja po brzini izdavanja građevinskih dozvola.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Imajući u vidu da je usvojen i da će se realizovati investicioni plan Srbija 2025. gde je predviđeno da od 14 milijardi evra koliko je planirano za sve projekte, devet milijardi evra bude utrošeno na realizaciju projekta u transportnoj infrastrukturi, to direktno utiče i na povećanje broja objekata koji se grade - izjavila je Aleksandra Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Najskuplji kvadrat prodat je na Beogradu na vodi za više od 8.000 evra, dok je prosečna cena na toj lokaciji oko 3.000 evra po kvadratu. Približno, toliko je i na drugim ekskluzivnim lokacijama u Beogradu.

- Kvalitet izgradnje svakako raste i kupci su zahtevniji, a bolji informisani. Konkurencija je velika i samim tim oni imaju mogućnost da biraju, a upravo ovaj sam razvoj tržišta pogoduje tome da standardi u našoj gradnji i u graditeljstvu uopšte u Srbiji rastu, jer tržište ih goni na to - rekla je Dušica Gaković, menadžer za razvoj projekata kompanije Deka Inženjering.

Procenjuje se da Beogradu nedostaje oko pola miliona kvadrata stambenog prostora i oko 300.000 kvadrata poslovnog prostora.

- Stranim investitorima je vrlo interesantno srpsko tržište nekretnina iz prostog razloga što nigde u Evropi ne mogu da nađu ovakav povraćaj investicije, znači negde između 150 pa čak do 300 posto je povraćaj u ovom trenutku i pritom je likvidnost ogromna, kad kažem likvidnost, mislim na rok prodaje - dodao je Pašanović.

Oko 70 posto stanova kupuje se za keš, dok su samo 30 odsto kreditni kupci. Prosečna cena kvadrata u Beogradu je 1.274 evra, u Novom Sadu 1.100 evra, dok se u drugim delovima Srbije nekretnine prodaju i po znatno nižim cenama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;