INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Za uklanjanje nelegalnih objekata 190 miliona

04.03.2020. | Tanjug

Za uklanjanje nelegalnih objekata u Srbiji za ovu godinu obezbeđeno je 190 miliona dinara iz budžeta. Za sada se vodi 35 postupaka u vezi sa rušenjem različitih objekata širom zemlje koji su zidani bez potrebnih papira, kažu za Tanjug u Republičkoj građevinskoj inspekciji.

Od početka ove godine Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu podneto je 15 krivičnih prijava za nelegalnu gradnju, dok su u prošloj godini na adresu tužilaštva stigle 143 krivične prijave.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Republička građevinska inspekcija je u 2019. godini na teritoriji Srbije donela 77 rešenja o uklanjanju bespravno sagrađenih objekata i pojedinih delova građevina bez dozvole, dok je na teritoriji glavnog grada doneto jedno rešenje o uklanjanju, na opštini Čukarica.

Doneta su i rešenja kojima je naložena obustava radova te vraćanje u prvobitno stanje na šest objekata, navode u Republičkoj građevinskoj inspekciji.

- U 2019. godini je izvršeno uklanjanje bespravno izvedenih radova od strane izvršenika, odnosno investitor je sam sproveo izvršenje rešenja o uklanjanju jednog objekta i jedan izvršenik je započeo uklanjanje objekta koje je prekinuto zbog nepovoljnih vremenskih uslova - objašnjavaju republički inspektori.

Dodaju da je programom uklanjanja objekata planirano da se u ovoj godini taj posao završi tako što će troškovi rušenja biti naplaćeni iz budžeta, a zatim će se naplatiti od onoga ko je nelegalno zidao.

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu u toku prošle godine podnete su 143 krivične prijave. Postupajući po njima tužilaštvo je, kako su rekli Tanjugu, podnelo 16 optužnica Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Za šestoro njih su donete pravnosnažne presude kojima je sud izrekao uslovne osude, dok je sa 29 lica tužilaštvo zaključilo sporazume o priznanju krivičnog dela, koji su prihvaćeni i potvrđeni presudama Prvog osnovnog suda. Zbog "divlje gradnje" zatvorsku kaznu je dobilo njih petoro, a uslovno je osuđeno 23, dok je jedna osoba dobila novčanu kaznu.

Od početka ove godine na adresu tužilaštva stiglo je novih 15 krivičnih prijava za gradnju bez dozvole, a nadležni u tužilaštvu kažu da postupaju kako po njima, tako i po prijavama iz prošle godine.

U svakom predmetu, objašnjavaju u tužilaštvu, preduzete su radnje kako bi se otkrili oni koji su zidali bez građevinske dozvole. Tužioci podsećaju da zakonske procedure nalažu da se prikupe dokazi kojim će se utvrditi činjenice, saslušati okrivljeni i ispitati svedoci.

Po potrebi, dodaju, šalju zahteve za prikupljanje neophodnih obaveštenja i Ministarstvu unutrašnjih poslova, nadležnim institucijama poput Republičkog katastra nepokretnosti, Direkciji za imovinu.

 

Komentari: 1

goran 11.03.2020 15.24.46

"na teritoriji glavnog grada doneto jedno rešenje o uklanjanju," Svaki komentar je suvišan.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;