PRIJAVA-468X60-BANNER

Nemačke kompanije zainteresovane za srpske puteve

06.02.2020. | RTS

EU vidi koridore 10 i 11 kroz Srbiju kao ključni deo putne i železničke mreže celog regiona. Za investiranje u srpsku saobraćajnu infrastrukturu, veoma su zainteresovane nemačke kompanije iz transportnog sektora. To je poručeno sa konferencije "Modernizacija u sektoru transporta, logistike i saobraćajne infrastrukture u Srbiji i Crnoj Gori" koju je organizovala Nemačko-srpska privredna komora sa nemačkim Ministarstvom za privredu i energetiku.

Nemačke kompanije žele da ulažu u srpsku transportnu infrastrukturu. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture čak 23 projekta označilo je prioritetnim. Polovina je za unapređenje železničkog saobraćaja, pet projekata je za drumski a ostali poslovi namenjeni su razvoju plovnog i vazdušnog transporta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Dragan Simović, član UO Nemačko-srpske privredne komore, ističe da takvi projekti nude mogućnost nemačkim kompanijama da predstave svoja rešenja i na srpskom tržištu.

- Zbog svog geografskog položaja Srbiju često nazivaju "Kapijom Evrope". Dva važna evropska koridora – Dunavski koridor 7 i međunarodni Koridor 10 spajaju se na teritoriji Srbije i pružaju izvrsnu povezanost sa Zapadnom Evropom i Bliskim istokom - kaže Simović.

Ocenjuju da svi gradovi Jugoistočne Evrope imaju slabu saobraćajnu infrastrukturu, a istovremeno se suočavaju sa ubrzanim rastom broja stanovnika, sve većim brojem vozila i zagađenjem. Zato je neophodan održiv energetski efikasan transport.

Urlih Vild, direktor GMBH i kordinator programa Ministarstva za ekonomiju i energetiku Nemačke, napominje da Beograd ima probleme kada je u pitanju funkcionisanje saobraćaja i da se u to lično uverio.

- Dobar primer je Minhen, koji ima takozvani "koncept budućnosti" u oblasti javnog prevoza, a cilj je smanjenje individualnog prevoza - ističe Vild.

Nemačka vlada preko GIZ-a već podržava izradu takvih saobraćajnih rešenja u Beogradu, Kruševcu i još nekoliko gradova.

Bojana Ristanović, koordinator za urbanu mobilnost GIZ-a Srbije, navodi da se u Pirotu trenutno radi studija o mogućnostima parkiranja, dok se u Šapcu rade smernice za biciklističke staze.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;