INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nemačke kompanije zainteresovane za srpske puteve

06.02.2020. | RTS

EU vidi koridore 10 i 11 kroz Srbiju kao ključni deo putne i železničke mreže celog regiona. Za investiranje u srpsku saobraćajnu infrastrukturu, veoma su zainteresovane nemačke kompanije iz transportnog sektora. To je poručeno sa konferencije "Modernizacija u sektoru transporta, logistike i saobraćajne infrastrukture u Srbiji i Crnoj Gori" koju je organizovala Nemačko-srpska privredna komora sa nemačkim Ministarstvom za privredu i energetiku.

Nemačke kompanije žele da ulažu u srpsku transportnu infrastrukturu. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture čak 23 projekta označilo je prioritetnim. Polovina je za unapređenje železničkog saobraćaja, pet projekata je za drumski a ostali poslovi namenjeni su razvoju plovnog i vazdušnog transporta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Dragan Simović, član UO Nemačko-srpske privredne komore, ističe da takvi projekti nude mogućnost nemačkim kompanijama da predstave svoja rešenja i na srpskom tržištu.

- Zbog svog geografskog položaja Srbiju često nazivaju "Kapijom Evrope". Dva važna evropska koridora – Dunavski koridor 7 i međunarodni Koridor 10 spajaju se na teritoriji Srbije i pružaju izvrsnu povezanost sa Zapadnom Evropom i Bliskim istokom - kaže Simović.

Ocenjuju da svi gradovi Jugoistočne Evrope imaju slabu saobraćajnu infrastrukturu, a istovremeno se suočavaju sa ubrzanim rastom broja stanovnika, sve većim brojem vozila i zagađenjem. Zato je neophodan održiv energetski efikasan transport.

Urlih Vild, direktor GMBH i kordinator programa Ministarstva za ekonomiju i energetiku Nemačke, napominje da Beograd ima probleme kada je u pitanju funkcionisanje saobraćaja i da se u to lično uverio.

- Dobar primer je Minhen, koji ima takozvani "koncept budućnosti" u oblasti javnog prevoza, a cilj je smanjenje individualnog prevoza - ističe Vild.

Nemačka vlada preko GIZ-a već podržava izradu takvih saobraćajnih rešenja u Beogradu, Kruševcu i još nekoliko gradova.

Bojana Ristanović, koordinator za urbanu mobilnost GIZ-a Srbije, navodi da se u Pirotu trenutno radi studija o mogućnostima parkiranja, dok se u Šapcu rade smernice za biciklističke staze.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;