IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Domaća arhitektonska pamet projektuje linijski park

06.12.2019. | Daliborka Mučibabić | Politika

Umesto američke kompanije Diler Skofidio + Renfro, sa kojom je grad pre pola godine bio nadomak potpisivanja ugovora o izradi master plana za budući linijski park od Beton hale do Pančevačkog mosta, taj potez od 4,5 kilometara razvijaće 10 domaćih arhitektonskih timova mlađih od 40 godina. Poziv da učestvuju u nadmetanju sredinom meseca uputiće im Grad i Društvo arhitekata Beograda. Projektanti će imati zadatak da u roku od 45 dana daju rešenja za uređenje 47 hektara izdeljenih na 10 celina, kaže Marko Stojčić, gradski urbanista.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Od svetski poznatog biroa iz Njujorka koji je, između ostalog, potpisao "High Line" - pretvarajući u park napuštenu deonicu centralne njujorške pruge na zapadnoj strani Menhetna u dužini od oko tri kilometra - i rekonstruisao "Zarjadje" park u centralnom delu Moskve, grad je odustao, tvrdi Stojčić, isključivo zato što želi da uposli domaću radnu snagu.

- Glavni razlog je taj što hoćemo da damo priliku mladima da stiču iskustvo i razvijaju se na ovako važnim projektima poput pretvaranja u parkove zapuštenih delova uz reku u kojima će se ljudi opuštati i zabavljati. To je prilika i da se arhitektonska struka osnaži i njen ugled uzdigne - ističe Stojčić i dodaje da cena nije bila presudna za odustajanje od Diler Skofidija i Renfre ne otkrivajući koliko je ta kompanija tražila novca za to da ponudi osnovne smernice za transformaciju tog dela beogradskog priobalja.

U nadmetanju moći će da učestvuju i studenti, a o izboru najboljih timova odlučivaće žiri. Urbanistički zavod radi plan detaljne regulacije i idejna rešenja 10 timova biće njegov sastavni deo. Stojčić očekuje da bi sređivanje priobalja moglo da počne 2021. godine tako što bi deo novca za tu intervenciju trebalo da obezbedi grad iz budžeta. Svetska banka koja je bila u igri kao potencijalni finansijer sada otpada, kaže gradski urbanista, zbog nepovoljnih uslova finansiranja, ali ne i Milan Beko i Novak Đoković koji bi trebalo da imaju interes da učestvuju u ovom poslu. Najpoznatiji srpski sportista poseduje Teniski centar "Novak" na trasi budućeg parka, a biznismen Beko Luku Beograd čiju transformaciju godinama najavljuje i ne može da započne dok ne okonča spor oko vlasništva nad zemljištem koji vodi sa gradom.

- Pokušaćemo da u ovaj projekat uključimo sve aktere koji imaju parcele na kojima bi da grade, a na trasi su budućeg linijskog parka. Oni bi mogli da doniraju sredstva i za projektovanje i za izgradnju parka. Zato ćemo za njih dvadesetak organizovati donatorsku večeru da bismo obezbedili deo novca za tako važan gradski projekat - ističe Stojčić.

 

Komentari: 1

Miloš 01.01.2020 13.45.49

Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mozgovijus" planirao, biće glavna atrakcija u sred linijskog parka. Genijalno!

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...
Šef gradilišta 16.05.2023.
Srđane, verovatno si mlad statičar koji kor...

;