INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Grad Beograd izdvojio 3,9 miliona dinara za anketu o energetskoj efikasnosti

20.11.2019. | M. Stanojković | Novosti

Grad Beograd planira da uloži 3.900.000 dinara, odnosno oko 32.000 evra kako bi sproveo anketu o energetskoj efikasnosti. Anketari će u domaćinstvima na 17 opština do 15. decembra prikupiti podatke o tome koliko su građani svesni značaja energetske efikasnosti i da li su spremni da primene mere kojima bi njihovi domovi postali energetski efikasniji.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ova situacija mogla bi da se popravi fondom za energetsku efikasnost - koji bi zaživeo sledeće godine.

Gradska uprava je ugovor na pomenuti iznos sklopila sa agencijom Stata. Građani bi tokom ovog anketiranja trebalo da se izjasne da li su spremni da ugrade novu stolariju, toplotnu izolaciju i koriste štedljive sijalice. Iako je većina Beograđana svesna da bi ulaganje u prozore koji dobro dihtuju i fasadu smanjilo račune, jer onda toplota ne bi odlazila kroz prozor, novac je uvek bio glavna prepreka da njihovi domovi postanu energetski efikasniji.

Među 15 pitanja, koje će anketari postaviti Beograđanima u direktnom ispitivanju, osim generalija, naći će se i mesečni prihodi domaćinstva, način grejanja, da li je reč o daljinskom grejanju, na struju ili ugalj. Takođe, biće ispitani i o tome koliki su im računi za grejanje.

Na spisku će se naći i pitanja: Šta preduzimate da biste smanjili troškove za utrošenu energiju?, Da li će upotrebljavati štedne sijalice? Osim toga, biće popisani podaci o stanju stolarije, da li prozori dihtuju ili ne, kao i koja je godina ugradnje. Jedno od pitanja će biti i da li je fasada oronula ili je u dobrom stanju, ima li termoizolaciju.

Međutim, osim popisa stanja na terenu, kojeg su i građani svesni, suštinski bi situacija mogla da se popravi tek nekim podsticajima za renoviranja. Kako je nedavno najavljeno, Grad će uskoro osnovati fond za energetsku efikasnost, iz kojeg bi stanari mogli da uzmu sredstva za radove na zameni stolarije, fasade. Novac bi bio uložen odmah, a građani bi ga isplaćivali na rate.

Kako bi se počelo sa primenom obnovljivih izvora energije tamo gde je moguće, Grad Beograd priprema i trogodišnji plan i program energetske efikasnosti. U ovom dokumentu za period od 2021. do 2023. godine biće sadržane informacije o merama kojima će se ostvariti ušteda energije i načini finansiranja i realizacije tih mera. Ovim planom popisaće se trenutno stanje i načini utrošnje energije objekata javne namene, kao i javnih komunalnih preduzeća.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;