Čile: slabosti i prednosti

13.03.2010. | Politika

Kao što se zna, zemljotres je pre dve nedelje bio jačine 8,8 stepeni po Rihterovoj skali; i bukvalno je zavitlao planetu: Zemljina osa se pomerila za osam santimetara, brzina njene rotacije se povećala i dani su se skratili za nekoliko hiljaditih delova sekunde. Od tada, u Čileu nije prestalo da se trese: „reprize” koje su prethodile ceremoniji proglašenja novog predsednika imale su približnu jačinu od 7,0 stepeni.

foto: zemljotres na Haitiju izazvao je daleko veće žrtve zbog lošeg kvaliteta gradnje

Broj fatalnih žrtava koje su identifikovane ili prijavljene kao nestale, od prvog dana do sada, popeo se na osam stotina. Materijalne štete na stambenim zgradama i javnim ustanovama, u infrastrukturi, proizvodnim centrima i skladištima su svakako ogromne. A to se naročito odnosi na zgrade koje su nedavno sagrađene, gde su zabeleženi slučajevi nedopustivih grešaka za koje su odgovorne određene građevinske firme, kao i nadležne službe koje su napravile propuste.

Međutim, uopšte uzev, norme propisane za antiseizmičku izgradnju pokazale su se efikasnim. Koliko god bolan bio broj žrtava, ne treba izgubiti iz vida njegov relativan odnos sa veličinom potresa i ukupnim brojem pogođenih stanovnika: više od dvanaest miliona ljudi; više od tri četvrtine ukupnog stanovništva.

Ipak, za zemlju koja je dostigla nivo ekonomskog razvoja na kome se trenutno nalazi, može da se smatra neobičnim ranjivost električnog sistema, teškoće oko njegovog ponovnog uspostavljanja u određenim oblastima, njegove teške posledice po snabdevanje pijaćom vodom, oskudna raspoloživost opreme za primenu električnih generatora u slučaju nesreće.

Isto tako, početna moguća greška, a zatim spor i nestabilan oporavak sistema za komunikaciju, koji se smatra osnovnim faktorom nacionalnog razvoja: sistema fiksne i mobilne telefonije (broj mobilnih telefona u upotrebi skoro je istovetan sa ukupnim brojem stanovnika), a uz to još i Interneta, pokazali su, pored poteškoća na putevima, u lukama i na glavnom prestoničkom aerodromu, da su u stvarnosti veze u zemlji vrlo nestabilne.

Ceo tekst čitajte u Politici - http://www.politika.rs/rubrike/Svet/CHile-slabosti-i-prednosti.lt.html

Autor teksta: Agustin Pio Garsija , ekonomista i sociolog; bio je ambasador Čilea u SR Jugoslaviji, a trenutno je počasni konzul svoje zemlje u Beogradu (Prevod sa španskog M. D).

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...