INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Kovačici otvorena vetroelektrana ukupne snage 104,5MW

20.09.2019. | S. Petrović | eKapija

Vetroelektrana Kovačica, koja je posle gotovo tri decenije prva potpuno nova elektrana priključena na elektro mrežu Srbije, juče (19.09.2019) je svečano otvorena, u prisustvu ministra energetike i rudarstva Aleksandra Antića, izraelske ambasadorke Alone Fišer Kam i predstavnika investitora, izraeleske kompanije Enlight i srpskog partnera, kompanije New Energy Solutions.

Ova elektrana, koja je operativno u funkciji još od jula ove godine, ima 38 instaliranih vetrogeneratora, ukupne snage 104,5MW i proizvodiće energiju za više od 68.000 domaćinstava, čime će se uticati na smanjenje emisije CO2 za oko 250.000 tona godišnje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Za potrebe izgradnje i rada vetroparka investitor je izgradio i rekonstruisao više od 40km puteva. Ukupna vrednost investicije u "Vetropark Kovačica" je 189 mil EUR. EBRD je dala kredit od 49 mil EUR, dok su ostali finansijeri Erste Group i Erste Bank Serbia.

Ovom prilikom ministar Antić je istakao da je jedan od prioriteta Vlade Srbije u sektoru energetike upotreba čiste energije, sa ciljem da do 2020. proizvodimo 27% struje iz obnovljivih izvora energije i postavimo na mrežu 500MW iz energije vetra.

- Srbija ima oko 400MW instalisane snage iz energije vetra i oni proizvode na godišnjem nivou 3 do 4% naše ukupne energije. Srbija veliku pažnju posvećuje obnovljivoj energiji a naši planovi će i ubuduće biti vrlo ambiciozni - rekao je on i dodao da će pored privatnih investicija u ovoj oblasti, biti i investicija EPS-a.

Inače, razvoj projekta za "Vetropark Kovačica" počeo je 2012. godine izborom lokacije od strane srpske kompanije New Energy Solutions koja je razvila projekat i koja će vetroparkom upravljati.

Predstavnik kompanije New Energy Solutions Miloš Colić je rekao za eKapiju da je vetroelektrana, čija je gradnja otpočela 2017. godine, tek sada svečano otvorena, dok je operativno puštena u rad još u julu ove godine.

- "Vetropark Kovačica" potpuno je operativan još od 12. jula ove godine kada smo dobili sve potrebne dozvole i od tada je postrojenje u statusu povlašćenog proizvođača. Danas smo se okupili da proslavimo završetak ovog projekta nakon sedam godina rada, kao čin zahvalnosti svima koji su učestvovali u ovom projektu - rekao je Colić i dodao da kompanija New Energy Solutions trenutno radi na istraživanju novih lokacija pogdnih za OIE.

Dosad je u Srbiji aktivno pet vetroelektrana a u oktobru, kako je najavljeno, sledi otvaranje još jednog vetroparka.

Podsetimo, vetroelektrana Kovačica, je prva potpuno nova elektrana priključena na mrežu Srbije, posle Pirota i Kostolca 2, 1990/91. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


OBO BETTERMANN
OBO BETTERMANN
STARA PAZOVA
www.obo.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

VUEKO
VUEKO
NOVI SAD
www.vueko.net

TENGE
TENGE
KRNJEŠEVCI
www.tenge-doo.com

WEST BALKANS MACHINERY
WEST BALKANS MACHINERY
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.wbm.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;