INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bespravni kvadrati dižu cene stanova

27.08.2019. | Z. R. - S. B. | Novosti

Ponuda stanova i kuća u Srbiji poslednjih godinu dana znatno je manja. Iz prometa su proterani nelegalni kvadrati koji su činili veliki deo tržišta. Njihov put do legalnih tokova traje već dve decenije, ali mu se kraj još ne nazire. U međuvremenu, prodaju se samo oni sa urednim dozvolama, ali su, zbog opadanja ponude, skuplji za najmanje deset odsto.

Izmenama Zakona o izgradnji država je zabranila prodaju bespravnih kvadrata. Iz prometa su izašli 6. novembra prošle godine.

- Ova mera se brzo osetila na tržištu - kaže Peđa Dević iz agencije Beoagent. - Bespravno sazidane kuće i zgrade su činile dobar deo tržišta. Ljudi su mogli za 25.000 do 30.000 evra da dođu do stana. Notari više ove ugovore ne smeju da overavaju i oni se zato ne kupuju, niti prodaju. Ponuda je pala, a cene su skočile tokom poslednje godine. U Beogradu su cene stanova porasle za deset odsto.

Ilustracija (www.pixabay.com)

I u novosadskoj agenciji Haus nekretnine kažu da je cena kvadrata poslednjih meseci skočila, i dodali da iako je zabranjen promet nelegalnih stanova, s druge strane krediti banaka su povoljniji nego ikad, tako da je potražnja velika.

U agencijama kažu da su vlasnici nelegalnih nekretnina zainteresovani za ozakonjenje. Nekima je problem što nemaju novca, bez obzira na to što taj postupak nije skup.

Notari već gotovo deset meseci ne smeju da odobre i overe kupoprodajni ugovor ukoliko je predmet bespravno sagrađen objekat. Zahteva, međutim, i dalje ima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;