PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Bez zastoja u rešavanju zahteva za legalizaciju

15.08.2019. | Beoinfo

Ne postoji zastoj u odlučivanju po zahtevima koje su građani podneli, a koji se odnose na legalizaciju, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić za Beogradsku hroniku.

Govoreći o Odluci o promeni Statuta Grada Beograda koja je stupila  na snagu početkom avgusta, Radojičić je kazao da se iz tog razloga očekuje pojačana aktivnost gradskih opština. One su dužne da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Statuta Grada Beograda izvrše usklađivanje svojih statuta, i moraju da preuzmu nezavršene predmete najkasnije do 1. januara 2020. godine.  Sve do ovog datuma, kako ih gradske opštine budu preuzimale, predmeti će se i rešavati, istakao je gradonačelnik.

Ilustracija (www.pixabay.com)

On je podsetio i da se jedna od bitnih nadležnosti koje je Grad Beograd ovim statutom preneo na gradske opštine odnosi na obavljanje poslova iz oblasti uređenja slobodnih površina unutar blokova, uređenja zelenih površina i dečjih igrališta.

– Jedan od motiva za prenošenje ove nadležnosti gradskim opštinama jeste činjenica da će one, u koordinaciji sa građanima ove poslove obavljati još efikasnije, što će doprineti boljoj opštoj uređenosti grada. Posebno su značajne promene statuta koje se odnose na nadležnosti prigradskih opština, pre svega u urbanističkoj i komunalnoj delatnosti. One koje su prenete na pojedine gradske opštine iz oblasti urbanizma ubrzaće dinamiku pokrivenosti grada planskom dokumentacijom, čime će se stvoriti uslovi za još brži ekonomski razvoj grada. Smatram da nije na odmet još jednom ponoviti da je cilj donošenja ovog statuta bio da se nastavi sa decentralizacijom kako bi gradska, odnosno opštinske uprave bile što efikasnije u pružanju usluga Beograđanima. Naravno da poveravanje novih nadležnosti obavezuje Grad da prilikom donošenja budžeta za narednu godinu opredeli gradskim opštinama sredstva za izvršavanje tih nadležnosti – naglasio je gradonačelnik Radojičić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;