INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pod kojim uslovima građani mogu da finansiraju rušenje objekta koji je legalan ali nema izgleda da će ikada biti završen

02.08.2019. | M. Stanojković | Novosti

ŽIitelji Ulice obalskih radnika na Čukarici već tri decenije sa svojih prozora gledaju na dopola sagrađenu zgradu zaraslu u šiblje i korov. Znajući da novi Zakon o ozakonjenju objekata omogućava građanima da budu „rušitelji" građevine u komšiluku, pokušavaju da stvar uzmu u svoje ruke i sami plate i uklone ruglo koje im tako dugo smeta. Prema navodima iz gradske građevinske inspekcije, prvi i najvažniji korak za ostvarenje ovakve građanske incijative je provera da li je objekat za rušenje legalan ili ne.

Kada se građani udruže finansijski i požele da uklone objekat koji narušava sklad naselja, to je moguće u slučaju da je objekat građen na divlje. Ipak, ako samo ruži kraj i zauzima prostor za nešto korisnije, a ima dozvole, procedura neće ići glatko, jer zakon ne poznaje estetiku. Ukoliko je zidano bez papira, bager bi mogao brže da stigne na željenu adresu.

Prvo kome se treba obratiti je Sekretarijat za inspekcijske poslove. Neophodno je da se prijavi divlji investitor, a potom inspekcija izlazi na teren. Kada se utvrdi da je reč o nelegalnom objektu, izdaje se rešenje o rušenju, a Grad preuzima troškove. Ipak, ako zapne sa finansijama, kao što to često biva slučaj, građani mogu da uskoče u pomoć, ali i da očekuju da im se troškovi nadomeste naknadno iz džepa investitora.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ipak, Ustav garantuje pravo na privatnu svojinu, pa to što je neko legalno izgradio na svom posedu objekat i iz nekog razloga stao sa gradnjom, ako građanima smeta estetski, nije dovoljan razlog da objekat nestane. Legalne dopola sagrađene građevine moguće je uvrstiti u proceduru za uklanjanje samo ukoliko narušavaju bezbednost okoline. Potom stručne službe angažuju firmu koja procenjuje da li su sumnje opravdane. Oni potom procenjuju opravdanost i da li eventualno postoji mogućnost prenamene i rušenja.

- Propisano je da, ukoliko nadležni organ nema potrebnih sredstava za izvršenje inspekcijskog rešenja, zainteresovana strana može obezbediti troškove izvršenja do naplate od strane izvršnog dužnika - stoji u odgovoru Sekretarijata za inspekcijske poslove. - Organ jedinice lokalne samouprave nadležan za poslove građevinarstva, odobriće uklanjanje objekta, usled dotrajalosti ili većih oštećenja. Odobrenje će biti izdato ako je ugrožena njegova stabilnost ili predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, za susedne objekte i za bezbednost saobraćaja.

Kada se zahteva rušenje divljeg objekta neophodno je da se dostavi čitava dokumentacija od projekta rušenja, gde se angažuje posebna firma koja ga izrađuje.

- Uz zahtev za izdavanje dozvole podnosi se projekat rušenja sa tehničkom kontrolom, dokaz o svojini na objektu. Podnose se i uslovi ako se radi o objektu čijim rušenjem bi bio ugrožen javni interes, kao što je zaštita postojeće komunalne i druge infrastrukture, zaštita kulturnog dobra, zaštita životne sredine. Dozvola o uklanjanju objekta izdaje se rešenjem u roku od osam dana od dana dostavljanja uredne dokumentacije - stoji u odgovoru Sekretarijata.

Međutim, začkoljica je u tome što građani za tuđi objekat ne mogu da dobiju dokaz o svojini. Pa u ovom slučaju deo inicijative mora da bude i vlasnik objekta.

 

Komentari: 1

Miodrag 27.08.2019 12.12.51

Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lice a objekat je izgrađen na javnom prostoru, bez ikakve dokumentacije, bez inspekcijskog nadzora?

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;