INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dualno obrazovanje u građevinarstvu

29.05.2019. | V. N. | Novosti

Kada se za nekoliko nedelja budu upisivali u narednu školsku godinu, novi srednjoškolci u Srbiji će imati prilike da se opredele i za nove obrazovne profile u oblasti građevinarstva - operatera za osnovne građevinske radove i rukovaoca građevinskom mehanizacijom.

Ovi profili koji pružaju šansu u sve brže rastućem sektoru građevinarstva razvijeni su uz podršku projekta „Razvoj dualnog obrazovanja u Srbiji" koji zajednički realizuju Privredna komora Srbije, Privredna komora Austrije, Nemačko-srpska privredna komora AHK i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije.

Priliku da se školuju po novom modelu, i za profile koji se smatraju najperspektivnijim u ovoj oblasti, za početak dobijaju učenici u četiri grada u zemlji: operater za osnovne građevinske radove nalazi se u ponudi škola u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Vlasotincu, a rukovalac građevinskom mehanizacijom u školama u Beogradu i Vlasotincu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Novi obrazovni profil operater za osnovne građevinske radove učenicima koji se opredele za ovaj poziv nudi inovirani program u kome su objedinjena čak tri zanimanja: zidar, tesar i armirač. Takođe, odabirom ovako koncipiranog profila povećaće sopstvenu konkurentnost na tržištu rada u budućnosti jer im donosi veliku prednost s obzirom na to da su se u dosadašnjem sistemu školstva sticala znanja i veštine samo za jedno od ovih zanimanja.

Dualno obrazovanje za operatera za osnovne građevinske radove prva je počela da realizuje Tehnička škola u Vlasotincu. U prvom razredu učenici se pripremaju i stiču prva praktična znanja u okviru školske radionice, a od septembra će početi sa učenjem kroz rad u više kompanija. Škola je, inače, od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS već dobila priznanje za izuzetnost u radu na području građevinarstva i sveukupan uspeh u sprovođenju dualnog obrazovanja jer je cela u tom modelu, što predstavlja jedan od najboljih primera saradnje škole sa privredom.

- Uska saradnja škola i privrede predstavlja jedini mogući način da se oživi ovaj region oduvek poznat i čuven po školovanju građevinskih radnika. Pored ovih obrazovnih profila, u Tehničkoj školi u Vlasotincu školuju se već i bravari - zavarivači, mehaničari motornih vozila, tehničari mehatronike i modni krojači - ističe Mirjana Kovačević iz PKS.

Pored Vlasotinca, u Građevinskoj školi u Beogradu u saradnji sa kompanijama Energoprojekt visokogradnja i Strabag, takođe počinje učenje kroz rad za oba obrazovna profila po dualnom modelu. Istovremeno i u Tehničkoj školi „Mileva Marić Ajnštajn" u Novom Sadu počinje dualni model obrazovanja za operatera osnovnih građevinskih radova u saradnji sa kompanijom GP Graditelj, kao i u Politehničkoj školi u Subotici gde u dualnom modelu učestvuju kompanije DG Company, Izgradnja Filipović, SMB gradnja, Terax niskogradnja i Yumol.

U dualnom obrazovanju poslodavci nisu u obavezni da zaposle učenike koji su završili školovanje, mada je to glavni razlog zbog koga se poslodavci uključuju i investiraju u ovakav model. Takođe ni učenici nemaju obavezu da ostanu u kompaniji u kojoj su bili na praksi - mogu da nastave sa daljim školovanjem, zaposle se kod drugog poslodavca ili počnu sopstveni biznis.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;