INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dualno obrazovanje u građevinarstvu

29.05.2019. | V. N. | Novosti

Kada se za nekoliko nedelja budu upisivali u narednu školsku godinu, novi srednjoškolci u Srbiji će imati prilike da se opredele i za nove obrazovne profile u oblasti građevinarstva - operatera za osnovne građevinske radove i rukovaoca građevinskom mehanizacijom.

Ovi profili koji pružaju šansu u sve brže rastućem sektoru građevinarstva razvijeni su uz podršku projekta „Razvoj dualnog obrazovanja u Srbiji" koji zajednički realizuju Privredna komora Srbije, Privredna komora Austrije, Nemačko-srpska privredna komora AHK i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije.

Priliku da se školuju po novom modelu, i za profile koji se smatraju najperspektivnijim u ovoj oblasti, za početak dobijaju učenici u četiri grada u zemlji: operater za osnovne građevinske radove nalazi se u ponudi škola u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Vlasotincu, a rukovalac građevinskom mehanizacijom u školama u Beogradu i Vlasotincu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Novi obrazovni profil operater za osnovne građevinske radove učenicima koji se opredele za ovaj poziv nudi inovirani program u kome su objedinjena čak tri zanimanja: zidar, tesar i armirač. Takođe, odabirom ovako koncipiranog profila povećaće sopstvenu konkurentnost na tržištu rada u budućnosti jer im donosi veliku prednost s obzirom na to da su se u dosadašnjem sistemu školstva sticala znanja i veštine samo za jedno od ovih zanimanja.

Dualno obrazovanje za operatera za osnovne građevinske radove prva je počela da realizuje Tehnička škola u Vlasotincu. U prvom razredu učenici se pripremaju i stiču prva praktična znanja u okviru školske radionice, a od septembra će početi sa učenjem kroz rad u više kompanija. Škola je, inače, od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS već dobila priznanje za izuzetnost u radu na području građevinarstva i sveukupan uspeh u sprovođenju dualnog obrazovanja jer je cela u tom modelu, što predstavlja jedan od najboljih primera saradnje škole sa privredom.

- Uska saradnja škola i privrede predstavlja jedini mogući način da se oživi ovaj region oduvek poznat i čuven po školovanju građevinskih radnika. Pored ovih obrazovnih profila, u Tehničkoj školi u Vlasotincu školuju se već i bravari - zavarivači, mehaničari motornih vozila, tehničari mehatronike i modni krojači - ističe Mirjana Kovačević iz PKS.

Pored Vlasotinca, u Građevinskoj školi u Beogradu u saradnji sa kompanijama Energoprojekt visokogradnja i Strabag, takođe počinje učenje kroz rad za oba obrazovna profila po dualnom modelu. Istovremeno i u Tehničkoj školi „Mileva Marić Ajnštajn" u Novom Sadu počinje dualni model obrazovanja za operatera osnovnih građevinskih radova u saradnji sa kompanijom GP Graditelj, kao i u Politehničkoj školi u Subotici gde u dualnom modelu učestvuju kompanije DG Company, Izgradnja Filipović, SMB gradnja, Terax niskogradnja i Yumol.

U dualnom obrazovanju poslodavci nisu u obavezni da zaposle učenike koji su završili školovanje, mada je to glavni razlog zbog koga se poslodavci uključuju i investiraju u ovakav model. Takođe ni učenici nemaju obavezu da ostanu u kompaniji u kojoj su bili na praksi - mogu da nastave sa daljim školovanjem, zaposle se kod drugog poslodavca ili počnu sopstveni biznis.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;