INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izdavanje građevinskih dozvola u Srbiji - Prestonica spušta rejting?

14.05.2019. | S. B. | Novosti

Predstavnici više ministarstava i dalje rade kako bi „popeli" Srbiju na Doing business letvici Svetske banke. Zajednička grupa zasedala je juče (13.05.2019), a zaključak je, kako se čulo od ministarke Zorane Mihajlović, da ovog puta mora da se ubrza beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić poručio je da prostora za unapređenje ima, ali i da su za njima „impresivni rezultati".

Na sastanku zejdničke grupe je analizirano koliko je ispunjen Akcioni plan za unapređenje pozicije Srbije na Doing business listi, gde je konstatovano da su Ministarstvo pravde, Ministarstvo privrede, Ministarstvo rudarstva i energetike, Republički geodetski zavod i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu realizovali ili započeli realizaciju dogovorenih mera.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Najveći problem imamo sa Sekretarijatom za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda, koji u svom delokrugu mora da bude znatno efikasniji, jer se brzina izdavanja građevinskih dozvola u glavnom gradu posebno odražava na rejting Srbije na Doing business listi - rekla je Zorana Mihajlović.

- Razumem zabrinutost potpredsednice Vlade u vezi sa brzinom izdavanja građevinskih dozvola - rekao je Vesić. - Već tri godine grad Beograd izdaje svake godine građevinskih dozvola za preko milion kvadrata. Broj kvadrata u građevinskim dozvolama za 2017. i 2018. godinu je približno isti kao zbir svih kvadrata izdatih u Beogradu za period od 2011. do 2016. godine. Beograd je motor razvoja Srbije i činimo 40 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vesić je istakao da je Srbija 11. na svetu u izdavanju građevinskih dozvola, i učešće Beograda u tom rezultatu je najznačajnije.

- Nažalost, postoje oblasti u kojima smo i dalje na 104. ili na 79. mestu i tu ima prostora za unapređenje. U svakom slučaju, razgovaraćemo o tome sa potpredsednicom, ali ne preko medija - rekao je Vesić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;