INFONET-468X60-BANNER

Zakon o planiranju i izgradnji ide ponovo na doradu

03.04.2019. | S. Bulatović | Novosti

Posle Vlade, tekst Predloga izmena i dopuna stigao je u skupštinsku proceduru. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastruktre, ovog puta, želi da ubrza izdavanje građevinskih dozvola, kako tvrde, pre svega za infrastrukturne projekte koji su od značaja za Srbiju. U praksi, za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju ovakvih objekata, investitor će dobijati građevinsku dozvolu uz izjavu da će rešiti imovinsko-pravne odnose. I to do - izdavanja upotrebne dozvole.

Ministarstvo navedene izmene, koje u Skupštinu stižu po hitnom postupku, pravda činjenicom da počinju i investicije vredne pet milijardi evra. Uglavnom su to "linijski infrastrukturni projekti", dugi više desetina kilometara, a prelaze preko nekoliko hiljada katastarskih parcela. Da bi se početak radova ubrzao, nadležnima je potrebno da se izda građevinska dozvola i počnu radovi na parcelama na kojima je rešena eksproprijacija.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Na osnovu dosadašnjeg iskustva u realizaciji ovih projekata, došlo se do zaključka da u procesu realizacije mnogo vremena oduzima rešavanje imovinsko-pravnih odnosa pre izdavanja građevinske dozvole i da zbog toga radovi često kasne - piše u obrazloženju predloga.

- Misli se na izradu projekata parcelacije i preparcelacije, procedure u katastru i na kraju na eksproprijaciju. Kako bi se ubrzao početak izgradnje, potrebno je omogućiti brže pribavljanje građevinske dozvole. Ona bi se izdala investitoru za celokupan projekat, izvođač bi počeo sa radovima odmah na delovima gde su završeni postupci eksproprijacije. Tamo gde nije završena eksproprijacija i procedure u katastrima, iste bi se rešavale paralelno sa izvođenjem radova, pri čemu se nikako ne bi narušavala prava vlasnika nepokretnosti koje su predmet eksproprijacije.

Sve planirane izmene, tvrdi Ministarstvo građevinarstva, ne ugrožavaju ustavna i ljudska prava građana. Struka, međutim, upozorava da predlog nije u skladu sa Ustavom.

- Predloženo rešenje da je za izgradnju infrastrukture i linijskih infrastrukturnih i elektroenergetskih objekata dovoljna izjava investitora da će pre izdavanja upotrebne dozvole rešiti imovinsko-pravne odnose na zemljištu, može dovesti do potpune pravne nesigurnosti - smatra Latinka Obradović, potpredsednik UO Inženjerske komore Srbije. - Korisnik eksproprijacije, investitor, daje unapred izjavu da će sa vlasnicima zemljišta rešiti imovinsko-pravne odnose u budućem periodu, a nakon izvedenih radova, odnosno do upotrebne dozvole. Koja je onda pravna sigurnost i garancija sadašnjim vlasnicima zemljišta, odnosno objekta? Ovakvom odredbom se ozbiljno ugrožava institut privatne svojine zajemčene Ustavom Srbije.

 

Komentari: 4

Maks 04.04.2019 08.27.07

Političari treba da shvate da se autoput, od ideje do izgradnje ne može uraditi za jedan njihov mandat. Napraviće haos. Zanči otmu mi zemlju pa za 20 godina plate?? Da li je iko toliko žurio da se naotima para???

Borko 03.04.2019 23.27.23

Zasto se ne zapocne na vreme sredjivanje imovinskog osnova, cemu ova stalna zurba?! Gradiliste nije trkaliste.

Svetlana 03.04.2019 22.32.01

Moze li neko da objasni gospodi iz Ministarstva da se kapitalni infrastrukturni projekti planiraju na vreme i sve neophodne procedure (parcelacija, eksproprijacija...) zavrse, pa nece biti problema kod realizacije projekata. Dokle god se radi obrnutim redosledom, da se prvo ugovori izgradnja (uglavnom sa stranim kompanijama?!) a tek onda se sagledava imovinska situacija na zemljistu bice i problema. Planiraj, pripremi lokaciju, pa radi. Cao zdravo!

Žarko 03.04.2019 22.21.16

Bas su lepo zamislili-da prvo otmu narodu zemlju, sagrade objekte, a onda ce “majke mi” , kad izgrade svoje objekte,, da plate naknadu. Ma daaaa...

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;