INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Samo tri sprata na Vračaru

07.03.2019. | A. Vojinović | Novosti

Društvo za ulepšavanje Vračara podnelo je nadležnima inicijativu za izradu novog plana zaštićenih celina i objekata na teritoriji opštine, u kojoj traže da se identifikuju i odrede objekti pod zaštitom koji se ne mogu rušiti, kao i da se detaljnije odrede pravila gradnje u zaštićenim zonama.

Rušenje zgrade u Topolskoj 15. septembra prošle godine bio je neposredan povod za pokretanje ove inicijative i aktivniji angažman Društva. Zgrada je bila prvi primer stambene moderne u prestonici. Na njenom mestu sada se uveliko gradi višespratnica sa građevinskom dozvolom i koja bi po projektu trebalo da ima četiri sprata.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Naša namera je da pokušamo da se dogovorimo sa upravom grada da se spratnost zgrada na Vračaru ograniči na tri etaže - priča Aleksandar Arsenijević, predsednik Društva. - Takođe, tražimo i da nove zgrade budu uklopljene u ambijentalnu celinu, kao i da zaštitimo značajne kulturno-istorijske objekte od rušenja.

Inicijativu su uputili Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Gradskoj opštini Vračar.

- Oko vile u Topolskoj 15 bilo je posađeno osam Pančićevih omorika. Međutim, one su uklonjene kao i zgrada, iako su kod nas zakonom zaštićena vrsta - rekao je Aleksandar Arsenijević.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;