INFONET-468X60-BANNER

Obnova pruga, više gasa i struje

18.01.2019. | E. E. R. | Novosti

Srbija i Rusija potpisale su 21 sporazum, memorandum, ugovor i protokol o budućoj saradnji dveju zemalja. Većina ih se odnosi na ekonomske odnose, koji će olakšati saradnju, poslovanje i zajedničke projekte u saobraćaju, energetici, informacionim tehnologijama, obrazovanju, socijalnoj zaštiti, ali i na korišćenje kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe i saradnju na projektu izgradnje Centra za nuklearne tehnologije.

Potpise na jedini komercijalni ugovor u četvrtak (17.01.2019) su stavili direktor Infrastruktura železnice Srbije Miroljub Jevtić i prvi čovek RŽD internationala Sergej Pavlov. Ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture vredan je 230 miliona evra - tri četvrtine troškova finansira se iz novog ruskog kredita, a četvrtina iz srpskog budžeta. Predviđeni su projektovanje i izgradnja jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji, što će koštati 127,4 miliona evra. Za radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova - Novi Sad namenjeno je 91,9 miliona evra. Preostalih 10,7 miliona evra opredeljeno je za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Beograd - Bar, za deonicu od Valjeva do Vrbnice, ukupne dužine 210 kilometara.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Sa ruskim kolegama predstavnici Ministarstva energetike potpisali su i memorandum o saradnji u oblasti gasne privrede za realizaciju zajedničkih projekata u oblasti razvoja proizvodno-distributivne infrastrukture cevovodnog gasa.

- Rusija je spremna da poveća snabdevanje Srbije gasom - izjavio je u četvrtak ruski ministar energetike Aleksandar Novak, tokom posete ruske delegacije Beogradu. - Srbija je naš dugoročni partner, koji ne samo što dobija gas, već kroz svoju teritoriju transportuje gas. Sada je to oko 350 miliona kubnih metara gasa, a razmatra se mogućnost povećanja obima transporta u budućnosti. Godine 2017, kako je naveo, potpisan je protokol između Rusije i Srbije o proširenju infrastrukture za transport gasa.

Potpisana je i saradnja između PAO Silovije mašini i Elektroprivrede o rekonstrukciji hidroelektrane „Đerdap 2". Sa ovom ruskom kompanijom EPS već sarađuje na obnovi turbina na „Đerdapu 1" i taj posao je pri kraju. Revitalizacijom turbina u „Đerdapu 2" biće povećana snaga ove hidroelektrane sa 270 na 320 megavata. A radni vek ove hidroelektrane biće produžen za 30 godina. To će biti prvo značajnije ulaganje u modernizaciju i obnovu „Đerdapa 2" od puštanja u rad ove centrale na Dunavu.

Jedan od potpisanih dokumenata je i memorandum o razumevanju za realizaciju projekta kombinovane proizvodnje toplotne i električne energije u Srbiji. On podrazumeva izgradnju elektrana koje će proizvoditi struju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;