PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Obnova pruga, više gasa i struje

18.01.2019. | E. E. R. | Novosti

Srbija i Rusija potpisale su 21 sporazum, memorandum, ugovor i protokol o budućoj saradnji dveju zemalja. Većina ih se odnosi na ekonomske odnose, koji će olakšati saradnju, poslovanje i zajedničke projekte u saobraćaju, energetici, informacionim tehnologijama, obrazovanju, socijalnoj zaštiti, ali i na korišćenje kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe i saradnju na projektu izgradnje Centra za nuklearne tehnologije.

Potpise na jedini komercijalni ugovor u četvrtak (17.01.2019) su stavili direktor Infrastruktura železnice Srbije Miroljub Jevtić i prvi čovek RŽD internationala Sergej Pavlov. Ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture vredan je 230 miliona evra - tri četvrtine troškova finansira se iz novog ruskog kredita, a četvrtina iz srpskog budžeta. Predviđeni su projektovanje i izgradnja jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji, što će koštati 127,4 miliona evra. Za radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova - Novi Sad namenjeno je 91,9 miliona evra. Preostalih 10,7 miliona evra opredeljeno je za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Beograd - Bar, za deonicu od Valjeva do Vrbnice, ukupne dužine 210 kilometara.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Sa ruskim kolegama predstavnici Ministarstva energetike potpisali su i memorandum o saradnji u oblasti gasne privrede za realizaciju zajedničkih projekata u oblasti razvoja proizvodno-distributivne infrastrukture cevovodnog gasa.

- Rusija je spremna da poveća snabdevanje Srbije gasom - izjavio je u četvrtak ruski ministar energetike Aleksandar Novak, tokom posete ruske delegacije Beogradu. - Srbija je naš dugoročni partner, koji ne samo što dobija gas, već kroz svoju teritoriju transportuje gas. Sada je to oko 350 miliona kubnih metara gasa, a razmatra se mogućnost povećanja obima transporta u budućnosti. Godine 2017, kako je naveo, potpisan je protokol između Rusije i Srbije o proširenju infrastrukture za transport gasa.

Potpisana je i saradnja između PAO Silovije mašini i Elektroprivrede o rekonstrukciji hidroelektrane „Đerdap 2". Sa ovom ruskom kompanijom EPS već sarađuje na obnovi turbina na „Đerdapu 1" i taj posao je pri kraju. Revitalizacijom turbina u „Đerdapu 2" biće povećana snaga ove hidroelektrane sa 270 na 320 megavata. A radni vek ove hidroelektrane biće produžen za 30 godina. To će biti prvo značajnije ulaganje u modernizaciju i obnovu „Đerdapa 2" od puštanja u rad ove centrale na Dunavu.

Jedan od potpisanih dokumenata je i memorandum o razumevanju za realizaciju projekta kombinovane proizvodnje toplotne i električne energije u Srbiji. On podrazumeva izgradnju elektrana koje će proizvoditi struju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...

;