INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kraj "pranju para" preko stanova?

08.01.2019. | MGSI

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović potpisala je sa v.d. direktorom Uprave za sprečavanje pranja novca Željkom Radovanovićem sporazum o saradnji. Mihajlović je kazala da je taj sporazum potpisan na osnovu dokumenta Vlade Srbije „Procena rizika od pranja novca i procena rizika od finansiranja terorizma", gde je sektor građevinarstva targetiran kao jedan od potencijalno rizičnih za pranje novca.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Ovaj sporazum je izuzetno važan za Ministarstvo građevinarstva, posebno imajući u vidu da se u dokumentu koji je Vlada Srbije usvojila prošle godine naglašava da se plasiranje prljavog novca u nekretnine najčešće odvija kroz investiranje u izgradnju stambeno-poslovnih objekata i u kupovinu nepokretnosti. Ovim sporazumom učinićemo saradnju sa Upravom još efikasnijom, jer ćemo znati kada i na koji način da reagujemo - rekla je ona.

Kako je saopštilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrstrukture, Srbija je potpisivanjem sporazuma postala jedina zemlja u regionu koja je na taj način institucionalno regulisala oblast građevine i koja na sistematski način rešava problem plasiranja „prljavog novca" u taj sektor.

Ministarstvo je, po rečima Zorane Mihajlović, i do sada u slučajevima nelegalne gradnje obaveštavalo i dostavljalo informacije i prijave kako Upravi za sprečavanje pranja novca, tako i tužilaštvu.

- Prepoznali smo da je ovakav sporazum neophodan kao mehanizam kojim će Ministarstvo građevinarstva redovno obaveštavati Upravu o eventualnim sumnjama do kojih dolazi u obavljanju posla iz svoje nadležnosti, kao što su izdavanje građevinskih dozvola, ozakonjenje objekata ili inspekcijski nadzor, a zaposlene ćemo dodatno obučiti da takve slučajeve prepoznaju - rekla je ona.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;