INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pilot-projekat novog sistema utvrđivanja poreza na imovinu započet u dve opštine

13.12.2018. | S.L. | Blic

Gradska vlast nedavno je pokrenula dva pilot-projekta na opštinama Savski venac i Vračar, gde se trenutno vrši procenjivanje objekata, a sve u cilju utvrđivanja poreza na imovinu prema tržišnoj vrednosti stana, ne po zoni kako je do sada važilo.

Tamo će se, naime, po principu „od zgrade do zgrade" utvrđivati da li objekat ima kanalizaciju, koliko je star i slično. Drugim rečima, svaka zgrada biće pojedinačno procenjivana, pa će se samim tim, u zavisnosti od različitih faktora, određivati visina poreza.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ako projekat bude uspešan, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, plan je da sistem od 2019. godine bude primenjen u celom gradu.

To znači da će u većini gradskih zona porez na imovinu biti niži, jer padaju cene nekretnina zbog velike stambene izgradnje. Problem nastaje, smatra Vesić, zbog neuređenog sistema zona, te je Grad predložio da se više ne gledaju zone, već tržišna vrednost stana.

- Sistem zona nije najbolje uređen, jer isti sistem poreza imaju oni koji stanuju u novim zgradama, vilama i „običnim" kućama. U saradnji sa katastrom, pokrenuli smo inicijativu za promenu sistema i krenućemo u masovnu procenu. Decenijama se porez plaća po zonskom sistemu, a on nije pravedan - rekao je ranije zamenik gradonačelnika Beograda.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;