PRIJAVA-468X60-BANNER

Solarni paneli obavezni na krovovima novih kuća u Kaliforniji od 2020.

13.12.2018. | Jelena Kozbašić | Energetski portal

Novi kalifornijski propis predstavlja još jedan udarac fosilnim gorivima. Od 2020. godine vlasnici svih novoizgrađenih kuća u ovoj američkoj saveznoj državi  biće obavezni da na svoje krovove postave male solarne elektrane.

Prema izveštaju Kalifornijske komisije za energetiku, pravilo će povećati troškove izgradnje kuće za oko 9,5 hiljada dolara. Ipak, na period od 30 godina, koliko iznosi životni vek solarnih panela, stanovnici bi uštedeli oko 19 hiljada dolara na računima za struju. Dakle, ulaganje u sunčevu energiju bi im se isplatilo na duge staze.

- Objekti koje građani Kalifornije kupuju i u kojima žive funkcionisaće na veoma efikasan način, istovremeno proizvodeći sopstvenu čistu energiju. Njihovo održavanje koštaće manje, ukućani će u svojim prostorijama udisati zdrav vazduh i obezbediće se temelj za pametne tehnologije koje će povući zemlju još dalje na putu ka niskoemisionoj budućnosti - izjavio je član komisije Endrju Mekalister.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Odluka je naišla na pozitivne reakcije ekologa i predstavnika industrijskog sektora i na negodovanje građana nezadovoljnih novim udarcem po njihovom džepu. Posebno su zabrinuti stanovnici pogođeni požarima koji su besneli nad Kalifornijom tokom novembra. Smatraju da će ovaj potez da oteža i dodatno poskupi obnovu njihovih kuća.

Propisom su obuhvaćeni porodični domovi, kuće u nizu i zgrade visoke najviše 3 sprata. Suviše mali krovovi za postavljanje panela i krovovi u senci biće izuzeti od njega.

Očekuje se da će domaćinstva izgrađena prema novim standardima za energetski efikasnu gradnju koristiti 53 odsto energije manje u odnosu na trenutne. Pored solarnih ćelija na krovovima, od objekata se zahteva i povećanje energetske efikasnosti, viši nivo izolacije, ugrađivanje prozora i vrata boljeg kvaliteta i poboljšana ventilacija. Pojedini objekti podstiču se i na korišćenje baterija za skladištenje energije i unapređenih grejača vode.

Komisija je procenila i da će novi standardi povećati troškove prosečnog domaćinstva za oko 40 dolara na mesečnom nivou, ali će doneti uštede od 80 dolara za grejanje, hlađenje i rasvetu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER
SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;