PRIJAVA-468X60-BANNER

Obnova ulica u Zemunu

15.10.2018. | Suzana B. Milošević | Novosti

Osim centralnih gradskih zona, grad planira i uređenje centra Zemuna, odnosno rekonstrukciju Glavne ulice i Keja oslobođenja. Sekretarijat za investicije raspisao je tender za izradu idejnog rešenja i projekta za izvođenje radova u ove dve saobraćajnice.

Predviđeno je da se Kej oslobođenja obnovi u dužini od 950 metara, od početka obalske utvrde do Ulice Stevana Markovića. U okviru regulacije ove saobraćajnice predviđeno je podužno parkiranje vozila, a iza uličnog parkinga biće trotoari, popločani kamenim pločama i kockama. Te ploče, kako piše u dokumentaciji, moraju da izdrže prolaz vozila za snabdevanje, odnosno težinu od 3,5 tona.

Predviđeno je i uređenje platoa za vatrogasna vozila u blizini objekata kod kojih postoji povećan rizik od požara, ali i izgradnja rampi za neometano kretanje osoba sa invaliditetom. Potrebno je projektom obuhvatiti i obnovu postojeće mreže osvetljenja, ali i pejzažno uređenje, s tim da se sve postojeće sadnice očuvaju.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kada je reč o Glavnoj ulici, u planu je rekonstrukcija dela koji obuhvata Glavnu i Avijatičarski trg, odnosno potez od Trga Branka Radičevića do Karađorđeve, u dužini od oko 700 metara. Pošto se ove ulice nalaze u okviru Prostorne kulturno-istorijske celine Staro jezgro Zemuna, koja ima svojstvo spomenika kulture, projekat će se raditi u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Kako se navodi u dokumentaciji, za potrebe sanacije ulice potrebno je izvesti geotehnička istraživanja terena. I ovde će trotoari biti urađeni od kamenih ploča ili kocaka, velike nosivosti, kako ne bi pucale pod teretom kamiona za snabdevanje. Biće uređene i slobodne površine duž ulice, ali tako da ne ugrožavaju preglednost i bezbednost saobraćaja.

Novi izgled trebalo bi da dobije i Ulica Tadeuša Košćuška. Za saobraćajni potez od Ulice cara Dušana do Karađorđeve ulice, raspisan je tender za izradu idejnog rešenja za rekonstrukciju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

ACO GRAĐEVINSKI ELEMENTI
ACO GRAĐEVINSKI ELEMENTI
STARA PAZOVA-KRNJEŠEVCI
www.aco.rs

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;