Obnova ulica u Zemunu

15.10.2018. | Suzana B. Milošević | Novosti

Osim centralnih gradskih zona, grad planira i uređenje centra Zemuna, odnosno rekonstrukciju Glavne ulice i Keja oslobođenja. Sekretarijat za investicije raspisao je tender za izradu idejnog rešenja i projekta za izvođenje radova u ove dve saobraćajnice.

Predviđeno je da se Kej oslobođenja obnovi u dužini od 950 metara, od početka obalske utvrde do Ulice Stevana Markovića. U okviru regulacije ove saobraćajnice predviđeno je podužno parkiranje vozila, a iza uličnog parkinga biće trotoari, popločani kamenim pločama i kockama. Te ploče, kako piše u dokumentaciji, moraju da izdrže prolaz vozila za snabdevanje, odnosno težinu od 3,5 tona.

Predviđeno je i uređenje platoa za vatrogasna vozila u blizini objekata kod kojih postoji povećan rizik od požara, ali i izgradnja rampi za neometano kretanje osoba sa invaliditetom. Potrebno je projektom obuhvatiti i obnovu postojeće mreže osvetljenja, ali i pejzažno uređenje, s tim da se sve postojeće sadnice očuvaju.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kada je reč o Glavnoj ulici, u planu je rekonstrukcija dela koji obuhvata Glavnu i Avijatičarski trg, odnosno potez od Trga Branka Radičevića do Karađorđeve, u dužini od oko 700 metara. Pošto se ove ulice nalaze u okviru Prostorne kulturno-istorijske celine Staro jezgro Zemuna, koja ima svojstvo spomenika kulture, projekat će se raditi u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Kako se navodi u dokumentaciji, za potrebe sanacije ulice potrebno je izvesti geotehnička istraživanja terena. I ovde će trotoari biti urađeni od kamenih ploča ili kocaka, velike nosivosti, kako ne bi pucale pod teretom kamiona za snabdevanje. Biće uređene i slobodne površine duž ulice, ali tako da ne ugrožavaju preglednost i bezbednost saobraćaja.

Novi izgled trebalo bi da dobije i Ulica Tadeuša Košćuška. Za saobraćajni potez od Ulice cara Dušana do Karađorđeve ulice, raspisan je tender za izradu idejnog rešenja za rekonstrukciju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...