INFONET-468X60-BANNER

Obeležena Svetska nedelja zelene gradnje

05.10.2018. | Gradjevinarstvo.rs

Savet zelene gradnje Srbije, kao nacionalni član Svetskog saveta zelene gradnje (WorldGBC) i deo regionalne mreže Evrope (ERN) obeležio je Svetsku nedelju zelene gradnje 2018 (World Green Building Week 2018), čija je tema ove godine #HomeGreenHome (Dome, zeleni dome).

Šira javnost je bila u prilici da se upozna sa koracima koje mogu preduzeti kako bi njihov dom bio zeleniji. Događaj je bio u organizaciji Saveta zelene gradnje Srbije sa ciljem podizanju svesti naših građana o neophodnosti zelene gradnje kao nerazdvojnog dela održivog razvoja. Koliko je to bitno vidi se iz podrške Ministarstva rudarstva i energetike RS i Ministarstva zaštite životne sredine RS

Građani su imali priliku da se putem flajera, grafičkog prikaza zelenog doma na baneru i putem video priloga primera dobre prakse, kao i održivih proizvoda članova Saveta, informišu o tome šta sve može jedan dom učiniti zelenim. Da saznaju više o tome zašto je to za njih same važno, ali i zašto je to korak koji je podjednako važan i za društvo, pomogli su im prisutni članovi Saveta, kao i volonteri. Takođe, imali su priliku da čuju koje su to prednosti zelenog doma, počev od zdravstvenog, ekološkog i nama svima uvek bitnog ekonomskog.

Stručnom osvrtu na zelenu gradnju vizuelno je doprinela izložba studentskih radova, člana Saveta Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu - SPECIJALISTIČKE STUDIJE / Energetska efikasnost i zelena arhitektura.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ministar g. Goran Trivan je i lično dao podršku svojim prisustvom. On je rekao da vidi Savet zelene gradnje Srbije i građevinski sektor, jednim od bitnijih elemenata u promenama koje bi omogućile pozicioniranje Srbije kao lidera politike životne sredine u regionu.

- Ovakve organizacije, kao i mediji koji su uključeni u jačanje svesti javnosti o pitanjima zaštite životne sredine, vode društvo napred, i Ministarstvo će i u narednoj godini, i sa duplo više sredstava, podržavati ovakve ideje i aktivnosti - istakao je ministar za zaštitu životne sredine g. Trivan.

Ministarstvo rudarstva i energetike smatra da Savet svojom aktivnošću upoznaje javnost sa prednostima zelene gradnje, odnosno sa koristima primene energetski efikasnih tehnologija i korišćenja obnovljivih izvora energije u stambenom i uopšte građevinskom sektoru, što je doprinos dostizanju ciljeva politike efikasnog korišćenja energije koju Ministarstvo sprovodi.

Uspešnost događaja, kome je cilj bio da ukaže na to da svako može učiniti mali pomak kako bi njegov dom bio zeleniji, vidi se i u spremnosti posetioca da budu akteri zelene gradnje. One koji su tokom događaja dali svoja ZELENA OBEĆANJA: „koje zelene korake su spremni da preuzmu u narednoj godini”, članovi Saveta će nakon sakupljenih „lajkova“ (do 8. oktobra) na FB stranici Saveta zelene gradnje Srbije podržati sa 4 svoja zelena proizvoda (više o tome ovde).

MPC Properties i kompanija Confluence koja upravlja TC Ušćem (zgradom sa Leed sertifikatom zelene gradnje) je podržala ovaj događaj ustupanjem svog prostora i opreme.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;