BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

(Ne)uređeno tržište u oblasti građevinske industrije Srbije

07.09.2018. | B92

Sva nedavna dešavanja u srpskom građevinarstu posledica su neuređenog tržišta u oblasti građevinske industrije Srbije, kaže v. d. direktora PKS Aca Popović.

- Ovako pojedinačni slučajevi skrenu pažnju, kao što je bio slučaj u Grdeličkoj klisuri i pogibija radnika na gradilištu u centru Beograda, pa se digne buka. Treba ih iskoristiti da ljudi koji drže do struke i mediji zadrže dovoljno dugo i skrenu pažnju društvu i državi da uredi ovu oblast - kaže Popović za Prvu TV.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija je rezultat toga da je lobi onih koji žele da zadrže status kvo i onih koji na osnovu firmi tašna-mašna dobijaju i izvode posao i skidaju profit jači od onih koji žele da stanje urede.

- A uređenje stanja je licenciranje investitora. Ne možete se pojaviti kao investitor ako ste imali prethodnu praksu lošu, ako je bila dupla prodaja stanova ili niste isplatitli podizvođače. U svetu se licenca za investitore daje tako što iza njega stoji neka banka. Ne može da se pojavi sa novcem koji je zarađen na crno i nelegalnim poslovima - objašnjava Popović.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Sa druge strane, ističe, ni građevinske kompanije nisu licencirane. - Imate samo velike licence Ministarstva građevinarstva koje izdaju za velike infrastrukturne poslove. Ali ni to nije adekvatno. Često dobijaju licence kompanije koje imaju dva zaposlena inženjera sa licencom a da na terenu nemaju ni radnike ni opremu ni mehanizaciju - objašnjava Popović.

Kaže da je privreda predložila licenciranje, ali da je ovaj lobi bio jači.

- Privreda je prodložila licenciranje i za investiture, projektantske kuće, izvođače radova, ove koji vrše nadzor objekta i tehnički prijem objekta. Tako je svuda u svetu, ne možete da ugovorite sa podoizvođačem koji nema nikakvu licencu - kaže Popović.

- A da situacija bude još gora, mi sada imamo nažalost velike objekte koje rade licencirane firme iza kojih stoje samo dva inženjera a na terenu im rade po tridesetak podizvođača od kojih niko nema licencu za izvođenje takvih objekata a često se hvalimo da to dobro ide. Pa dobro ide kao u Grdeličkoj klisuri, dok se ne desi - kaže Popović.

- Koliko je dana trebalo da se kaže - a šta je sa licencom firme koja je izvodila radove. To je firma isto tašna-mašna koja ima dva kupljena inženjera i dobijenu licencu a iza nje stoje podizvođači ni sami ne znamo kakvi - navodi Popović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;