SFSOPLATE-468X60-BANNER

Ako nema "nalepnicu" ide na uništenje

04.09.2018. | Tanjug

Svaki građevinski proizvod napravljen u Srbiji moraće da ima jasnu deklaraciju i znak da je proizveden u skladu sa međunarodnim i domaćim standardima. To su novine predloga Zakona o građevinskim proizvodima koji je ušao u skupštinsku proceduru.

Tako će 1.200 različitih građevinskih proizvoda napravljenih u Srbiji, poput vrata i prozora, građevinskih blokova, vodovodnih cevi, najzad biti jasno deklarisano, što do sada nije bio slučaj.

Zbog toga što je domaće zakonodavstvo u toj oblasti neusklađeno sa evropskim, srpska industrija građevinarstva, kao i rad sertifikacionih kuća u ovoj oblasti, godinama nisu konkurentni na tržištu Evropske unije.

- Domaći privredni subjekti koji su svoje poslovanje već prilagodili propisima EU i već posluju na tom tržištu, imaju dodatne troškove jer svoje proizvode moraju da usklade i sa domaćim zakonodavstvom, koje je u odnosu na evropsko, u najvećoj meri zastarelo - navodi se u objašnjenju predloga novog zakona.

Koliko je ovaj propis značajan za industriju svake zemlje možda najbolje ilustruje podatak da je nakon usklađivanja svog zakonodavnog okvira sa evropskim standardima, Slovenija u oblastima proizvodnje betona, agregata i betonskih proizvoda, a u periodu od 2002. do 2006. godine, povećala broj firmi u ovoj oblasti za sedam procenata. Prihod od prodaje proizvoda slovenačkih preduzeća na teritoriji EU skočio je u tom periodu za čak 80 procenata, a broj preduzeća iz oblasti građevinarstva se povećao za 25 odsto.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Novim zakonom biće uređeni uslovi za stavljanje na tržište građevinskih proizvoda i izrada deklaracije o performansama, stavljanje znaka usaglašenosti na građevinske proizvode, kao i obaveze preduzeća prilikom proizvodnje, prodaje, distribucije...

Pravila će važiti za proizvođače, uvoznike i distributere građevinskih proizvoda, laboratorije, sertifikaciona tela, projektante, izvođače radova, lica koja obavljaju stručni nadzor u toku građenja objekata, odnosno izvođenja radova, ali i državne organe i investitore.

Svaki građevinski proizvod koji se se nađe u prodaji moraće da prati deklaracija o performansama, u pisanoj ili elektronskoj formi. Takođe, na materijalu će morati da stoji i srpski „znak usaglašenosti" koji, kako se navodi u predlogu zakona, mora biti vidljiv, čitljiv i neizbrisiv.

Inspektori će imati ovlašćenja da sve proizvode unište ukoliko nemaju „nalepnicu" o kvalitetu i bezbednosti.

Propisane su i kazne za preduzeća od 100.000 do 2.000.000 dinara ako budu prodavala nedeklarisani građevinski materijal a određene su i druge kazne za nesavesne proizvođače, trgovce ali i nadležne agencije za proveru kvaliteta materijala. Jedan od osnovnih razloga za donošenje ovog zakona je i ispunjavanje obaveze usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije iz Pregovaračkog poglavlja 1, o slobodnom kretanju robe.

Put Srbije ka EU podrazumeva, pored mnogih drugih reformskih procedura, i pripremu za uslove i zahteve konkurentnog zajedničkog evropskog tržišta i zato uspostavljanje nacionalnog sistema infrastrukture kvaliteta građevinskih proizvoda ima više ciljeva.

Između ostalog, predstavlja preduslov slobodnog protoka robe i otklanjanja tehničkih barijera u trgovini, zaštitu potrošača, pristup međunarodnim tržištima ali otvara i pristup unutrašnjem tržištu EU od oko 500 miliona potrošača.

 

Komentari: 1

Zoran Ciric 10.09.2018 10.42.51

Lepo to zvuci nekome ko nema veze sa poslom. Ja sam u privatnom bussinesu 10 godina i siguran sam da je to jos jedan nacin da se izvuce novac od privatnika a nece dovesti ni do kakvog boljitka. Kao i razne licence za koje je potrebno platiti nadoknadu i to je sve, Prica se o povecanju kvaliteta, uklanjanju nelojalne konkurencije itd a na kursevima se nista ne nauci, obicna su formalnost kao i ispiti. Isto ce biti i sa ovim, platice ljudi nalepnice a kvalitet ce ostati isti, nikome nece zaustaviti proiyvodnju da bi cuvali socijalni mir, ako to neko kontrolise, dobice mito kao i obicno...Nece pendrekom nista... jos se neznaju detalji Zakona a vec su propisane drakonske kazne .... Nema nade za ovu jadnu zemlju.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;