INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ako nema "nalepnicu" ide na uništenje

04.09.2018. | Tanjug

Svaki građevinski proizvod napravljen u Srbiji moraće da ima jasnu deklaraciju i znak da je proizveden u skladu sa međunarodnim i domaćim standardima. To su novine predloga Zakona o građevinskim proizvodima koji je ušao u skupštinsku proceduru.

Tako će 1.200 različitih građevinskih proizvoda napravljenih u Srbiji, poput vrata i prozora, građevinskih blokova, vodovodnih cevi, najzad biti jasno deklarisano, što do sada nije bio slučaj.

Zbog toga što je domaće zakonodavstvo u toj oblasti neusklađeno sa evropskim, srpska industrija građevinarstva, kao i rad sertifikacionih kuća u ovoj oblasti, godinama nisu konkurentni na tržištu Evropske unije.

- Domaći privredni subjekti koji su svoje poslovanje već prilagodili propisima EU i već posluju na tom tržištu, imaju dodatne troškove jer svoje proizvode moraju da usklade i sa domaćim zakonodavstvom, koje je u odnosu na evropsko, u najvećoj meri zastarelo - navodi se u objašnjenju predloga novog zakona.

Koliko je ovaj propis značajan za industriju svake zemlje možda najbolje ilustruje podatak da je nakon usklađivanja svog zakonodavnog okvira sa evropskim standardima, Slovenija u oblastima proizvodnje betona, agregata i betonskih proizvoda, a u periodu od 2002. do 2006. godine, povećala broj firmi u ovoj oblasti za sedam procenata. Prihod od prodaje proizvoda slovenačkih preduzeća na teritoriji EU skočio je u tom periodu za čak 80 procenata, a broj preduzeća iz oblasti građevinarstva se povećao za 25 odsto.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Novim zakonom biće uređeni uslovi za stavljanje na tržište građevinskih proizvoda i izrada deklaracije o performansama, stavljanje znaka usaglašenosti na građevinske proizvode, kao i obaveze preduzeća prilikom proizvodnje, prodaje, distribucije...

Pravila će važiti za proizvođače, uvoznike i distributere građevinskih proizvoda, laboratorije, sertifikaciona tela, projektante, izvođače radova, lica koja obavljaju stručni nadzor u toku građenja objekata, odnosno izvođenja radova, ali i državne organe i investitore.

Svaki građevinski proizvod koji se se nađe u prodaji moraće da prati deklaracija o performansama, u pisanoj ili elektronskoj formi. Takođe, na materijalu će morati da stoji i srpski „znak usaglašenosti" koji, kako se navodi u predlogu zakona, mora biti vidljiv, čitljiv i neizbrisiv.

Inspektori će imati ovlašćenja da sve proizvode unište ukoliko nemaju „nalepnicu" o kvalitetu i bezbednosti.

Propisane su i kazne za preduzeća od 100.000 do 2.000.000 dinara ako budu prodavala nedeklarisani građevinski materijal a određene su i druge kazne za nesavesne proizvođače, trgovce ali i nadležne agencije za proveru kvaliteta materijala. Jedan od osnovnih razloga za donošenje ovog zakona je i ispunjavanje obaveze usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije iz Pregovaračkog poglavlja 1, o slobodnom kretanju robe.

Put Srbije ka EU podrazumeva, pored mnogih drugih reformskih procedura, i pripremu za uslove i zahteve konkurentnog zajedničkog evropskog tržišta i zato uspostavljanje nacionalnog sistema infrastrukture kvaliteta građevinskih proizvoda ima više ciljeva.

Između ostalog, predstavlja preduslov slobodnog protoka robe i otklanjanja tehničkih barijera u trgovini, zaštitu potrošača, pristup međunarodnim tržištima ali otvara i pristup unutrašnjem tržištu EU od oko 500 miliona potrošača.

 

Komentari: 1

Zoran Ciric 10.09.2018 10.42.51

Lepo to zvuci nekome ko nema veze sa poslom. Ja sam u privatnom bussinesu 10 godina i siguran sam da je to jos jedan nacin da se izvuce novac od privatnika a nece dovesti ni do kakvog boljitka. Kao i razne licence za koje je potrebno platiti nadoknadu i to je sve, Prica se o povecanju kvaliteta, uklanjanju nelojalne konkurencije itd a na kursevima se nista ne nauci, obicna su formalnost kao i ispiti. Isto ce biti i sa ovim, platice ljudi nalepnice a kvalitet ce ostati isti, nikome nece zaustaviti proiyvodnju da bi cuvali socijalni mir, ako to neko kontrolise, dobice mito kao i obicno...Nece pendrekom nista... jos se neznaju detalji Zakona a vec su propisane drakonske kazne .... Nema nade za ovu jadnu zemlju.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;