IZOLACIJA-468X60-BANNER

Nedostatak građevinske ili upotrebne dozvole nije prepreka za overu ugovora kod notara

31.08.2018. | Tanjug

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da nedostatak građevinske ili upotrebne dozvole ne predstavlja prepreku za zaključenje i overu ugovora o prodaji nepokretnosti. Kako navodi, ovo predviđa član 4a Zakona o prometu nepokretnosti, kojim je propisana obaveza javnog beležnika da upozori ugovorne strane na činjenicu da nije izdata građevinska, odnosno upotrebna dozvola i da to upozorenje unese u kupoprodajni ugovor prilikom overe.

Jedino ako ugovorne strane ne prihvate da se unese upozorenje u ugovor, javni beležnik je dužan da odbije da izvrši overu, kaže ombudsman, komentarišući aktuelnu javnu raspravu i informacije koje su dostupne o toj temi.

Grad Beograd i Javnobeležnička komora saglasili su se u sredu, 29. avgusta, da zajednički podnesu inicijativu Ministarstvu pravde za izmenu Zakona o prometu nepokretnosti kojom bi se onemogućio promet nepokretnosti bespravnih objekata. Prethodno je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić zahtevao da notari više ne overavaju ugovore bez građevinske dozvole.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Zaštitnik građana apeluje na sve građane koji se suoče sa izvesnim dilemama i nedoumicama u pogledu postupanja javnih beležnika da se pritužbama obrate Javnobeležničkoj komori Srbije i Ministarstvu pravde.

Ukoliko se za tim ukaže potreba, Zaštitnik građana će na osnovu svojih kontrolnih ovlašćenja, kao i na osnovu ovlašćenja preventivnog delovanja i saradnje, pružiti svoj puni doprinos uspostavljanju pravne sigurnosti u ovoj oblasti.

Ukoliko oceni da je u cilju bolje, veće ili brže zaštite prava građana na bezbednost i mirno uživanje imovine nužno usaglašavanje i izmena važećih propisa, Zaštitnik građana uputiće nadležnim organima odgovarajuću inicijativu, navedeno je u saopštenju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;