IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Zahtev da notari više ne overavaju ugovore bez građevinske dozvole

28.08.2018. | Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić sastaće se sa predstavnicima Javnobeležničke komore Srbije kako bi razgovarali o overavanju ugovora za one objekte koji nemaju građevinsku dozvolu.

On je ranije uputio pismo ovoj komori u kojem ih poziva da hitno donesu obavezujuće uputstvo svim javnim beležnicima Grada Beograda i Republike Srbije. U pismu se traži da notari ne overavaju ugovore o prometu nepokretnosti objekata u izgradnji za koji investitoru nije izdata građevinska dozvola i potvrde o prijavi radova i objekata u pogledu kojih je u toku postupak ozakonjenja dok se postupak ne okonča.

Notari će, kako objašnjava, biti u obavezi da upozore građane na posledice. Protiv svakog javnog beležnika koji i pored obavezujućeg uputstva bude overio ugovor o prometu nepokretnosti koje nisu ozakonjene, odnosno koje su u izgradnji, biće podnete krivične prijave.

Zamenik gradonačelnika objasnio je da je reč o krivičnom delu i da se takve aktivnosti notara više neće tolerisati.

Ilustracija (www.pixabay.com)

– Bespravna gradnja je krivično delo, a overavanje nečega proisteklog iz toga je takođe krivično delo jer javni beležnici zloupotrebljavaju službeni položaj, odnosno nesavesno rade u službi. Korišćenjem službenog položaja pribavljaju imovinsku korist, nanose štetu gradu i lokalnim samoupravama – objašnjava Vesić.

Ono što ljudi treba da znaju jeste da kada vi dobijete legalnu dozvolu, vaš projekat se više puta kontroliše u Sekretarijatu za urbanizam.

– Novim merama grada, ovakvi incidenti ubuduće ne bi trebalo da se dešavaju. U planskoj komisiji rade se kontrole i onda se zna da je taj projekat urađen u skladu sa svim standardima koji kod nas važe. Bespravna gradnja se radi van svih standarda – istakao je zamenik gradonačelnika.

On je naglasio da nećemo biti uređeno društvo dok postoji bespravna gradnja, jer onaj ko bespravno gradi, taj ne plaća doprinose za građevinsko zemljište, što znači da osim što vara građane, potkrada i budžet. A to dalje implicira da kada se ne plate doprinosi, nema vrtića, nema puteva, kanalizacija, i opet su oštećeni svi građani.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...

;