INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Umesto rezervoara za gorivo – hotel

23.08.2018. | Politika

Zemljište od 5,5 hektara između mosta na Adi i Stare šećerane u Radničkoj ulici kompanija NIS daće gradu, a zauzvrat će dobiti neku drugu lokaciju u Beogradu. Ta parcela na kojoj se sada nalaze rezervoari nekadašnjeg Jugopetrola neophodna je gradu da bi uredio šire područje Hipodroma.

Reč je o ukupno 55 hektara prostorne kulturno-istorijske celine od izuzetnog značaja „Topčider”. Prošle godine organizovan je konkurs, a pobedničko rešenje predviđa na mestu rezervoara hotel i sportsko-rekreativni centar od 64.000 kvadrata ispred kojeg će biti gradski trg.

Ova trampa ozvaničena je u Skupštini grada gde je potpisan novi sporazum o saradnji grada i NIS-a koji će omogućiti realizaciju projekata od značaja za društvenu zajednicu. U proteklih deset godina koliko traje program „Zajednici zajedno” ostvareno je više od 50 poduhvata u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, ekologije u koje je ova energetska kompanija uložila 250 miliona dinara.

– Za nas je Beograd pouzdan partner i saradnik u mnogim projektima za dobrobit građana i ovog lepog grada – kazao je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, koji je sporazum potpisao sa Zoranom Radojičićem, gradonačelnikom Beograda.

NIS i grad su i ranije razmenjivali zemljište, uključujući i deo kod Mosta na Adi na kojem su izgrađene pristupne saobraćajnice, podsetio je juče Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika. Parcelu od 5,5 hektara grad će prodati investitoru koji će graditi hotel i sportsko-rekreativni centar.

Grad će sređivati javne površine, pešačku pasarelu, staze i trgove da bi Staru šećeranu i hipodrom sada odsečene od urbanog miljea povezao sa Košutnjakom, Banovim brdom i Adom.

Hipodrom ostaje na 27,4 hektara i njemu se ništa neće oduzeti – sport će da caruje podno košutnjačke šume u sređenim i proširenim objektima: zgradama za upravu i administraciju, smeštaj i negu konja, edukativno-trenažnom centru.

Postojeći objekti, poput dimnjaka nekadašnje toplane i kule osmatračnice – centra za video-nadzor, ostaju na lokaciji bez mogućnosti da se nadograde ili da im se promeni izgled. To ne znači da ne mogu biti obnovljeni, ali pod uslovom da se očuva njihova autentičnost. Ona će morati da se održi i u krugu nekadašnje fabrike šećera.

Na 9,9 hektara pobednice konkursa arhitekte Marija Krsmanović Stringeta, Anđelka Badnjar i Milena Kordić osmislile su kulturne sadržaje koji će oplemeniti turističku ponudu prestonice: umetničke kolonije, istraživačke centre, knjižare, prodavnice suvenira...

Kompleks Stare šećerane je spomenik kulture u kome objekti poput mašinske hale, sušare, prenosne trake sa dizalicom, fabrike špiritusa i kvasca... moraju da se sačuvaju bez promene gabarita, dok će bista Dimitrija Tucovića i spomenik poginulim štrajkačima u NOB-u biti restaurirani.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;