Za podizanje energetske efikasnosti 23 objekta u Vrbasu, Paraćinu, Užicu i Kruševcu 8,5 mil EUR

28.06.2018. | Tanjug

U podizanje energetske efikanosti 23 objekta u Vrbasu, Paraćinu, Užicu i Kruševcu biće uloženo oko 8,5 miliona evra, a iz Ministarstva rudarstva i energetike očekuju da će taj projekat, koji se sprovodi sa Vladom Švajcarske, pokazati put i drugim opštinama u Srbiji kako može da se uštedi oko 40 odsto energije.

Cilj „Projekta energetke efikasnosti i upravljanje energijom u opštinama u Srbiji" je da se poveća energetska efikanost i svest o energetskoj efikasnosti i borbi protiv klimatskih promena u opštinama i gradovima Srbije, a energetsko saniranje ukupno 23 objekta trebalo bi da bude završeno naredne godine.

U Paraćinu će energetski biti sanirano osam javnih objekata, i to četiri vrtića i četiri škole.

- To će biti veliki podsticaj za našu opštinu. Ostvarićemo velike uštede, smanjiti troškove i samim tim emisiju CO2 koja izaziva efekat staklene bašte. Na taj način doprinosimo i očuvaju životne sredine - rekao je član Opštinskog veća Vrbasa Marijan Mijanović.

Naveo je da je u Vrbasu napravljena lista prioriteta za energtesku sanaciju objekata, a da su do sada urađena dva javna objekta - Osnovna škola Petar Petrović Njegoš u koju je uloženo oko 40 miliona dinara dobijenih od Kancelarije za javna ulaganja i vrtić u Savinom selu u koji je uloženo 2,8 miliona dinara, koje je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za energetiku.

Pomoćnik ministra Miloš Banjac rekao je da je, pored energetske sanacije objekata, cilj da se uvede odgovarajući sistem upravljanja energijom i kontrole ostvarenih rezultata.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Djom 06.02.2019.
Sjajna cena zemljišta, ko bi rekao da su to...
Jova 01.02.2019.
Zalosna vam majka....za onakvo skrnavljenje...
veselnik 01.02.2019.
Ma lako je njima, nemaju oni Grdelicu!
veselnik 01.02.2019.
Reference ove vlasti i nisu bas za hvalu. T...
veselnik 01.02.2019.
Znaci stranci bolje od nas znaju kakav je "...