BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Za podizanje energetske efikasnosti 23 objekta u Vrbasu, Paraćinu, Užicu i Kruševcu 8,5 mil EUR

28.06.2018. | Tanjug

U podizanje energetske efikanosti 23 objekta u Vrbasu, Paraćinu, Užicu i Kruševcu biće uloženo oko 8,5 miliona evra, a iz Ministarstva rudarstva i energetike očekuju da će taj projekat, koji se sprovodi sa Vladom Švajcarske, pokazati put i drugim opštinama u Srbiji kako može da se uštedi oko 40 odsto energije.

Cilj „Projekta energetke efikasnosti i upravljanje energijom u opštinama u Srbiji" je da se poveća energetska efikanost i svest o energetskoj efikasnosti i borbi protiv klimatskih promena u opštinama i gradovima Srbije, a energetsko saniranje ukupno 23 objekta trebalo bi da bude završeno naredne godine.

U Paraćinu će energetski biti sanirano osam javnih objekata, i to četiri vrtića i četiri škole.

- To će biti veliki podsticaj za našu opštinu. Ostvarićemo velike uštede, smanjiti troškove i samim tim emisiju CO2 koja izaziva efekat staklene bašte. Na taj način doprinosimo i očuvaju životne sredine - rekao je član Opštinskog veća Vrbasa Marijan Mijanović.

Naveo je da je u Vrbasu napravljena lista prioriteta za energtesku sanaciju objekata, a da su do sada urađena dva javna objekta - Osnovna škola Petar Petrović Njegoš u koju je uloženo oko 40 miliona dinara dobijenih od Kancelarije za javna ulaganja i vrtić u Savinom selu u koji je uloženo 2,8 miliona dinara, koje je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za energetiku.

Pomoćnik ministra Miloš Banjac rekao je da je, pored energetske sanacije objekata, cilj da se uvede odgovarajući sistem upravljanja energijom i kontrole ostvarenih rezultata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;