PRIJAVA-468X60-BANNER

Usvojeno više planova generalne i detaljne regulacije

27.06.2018. | Beoinfo

Odbornici Skupštine grada usvojili su na jučerašnjoj sednici više planova i izmena i dopuna planova generalne i detaljne regulacije za delove opština Obrenovac, Novi Beograd, Zemun, Surčin, Voždovac, Zvezdara, Rakovica, Mladenovac i Lazarevac. Odbornici su takođe, usvojili i više odluka za izradu planova generalne  i detaljne regulacije, među kojima je i plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema, kao i izrada  planova detaljne regulacije za delove Savskog venca, Palilule, Čukarice, Novog Beograda, Surčina, Vračara, Voždovca i Zemuna.  

Glavni urbanista Milutin Folić rekao je da se nastavlja sa trendom usvajanja planske dokumentacije, koja je osnov za planski razvoj grada.

– Na ovaj način borimo se protiv divlje gradnje i omogućavamo legalnim investitorima da dođu u Beograd i ulažu svoj novac od koga kasnije gradimo infrastrukturu i tako razvijamo grad. Jedan od takvih planova je za Blok 13 u Novom Beogradu, gde je predviđena gradnja filharmonije i ovo je prvi put da se planski predviđa prostor za tu instituciju. Tu je i detaljni plan regulacije za termoelektranu „Nikola Tesla A” s pripadajućom deponijom, što će biti savremeno rešenje za proširenje kapaciteta. Među ovim planovima su i tri koja predviđaju izgradnju privrednih zona, dve na delu auto-puta Singidunum sektor 1 i 5 i jedna kod obilaznice Bubanj potoka s ciljem da se privreda izmesti van centra grada – objasnio je Folić.

On je podsetio da je za filharmoniju bio organizovan arhitektonsko-urbanistički konkurs u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda i da je pobedničko rešenje implementirano u plan.

Govoreći o odluci za izradu plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema, Folić je rekao da se tom odlukom započinje tehnički deo ostvarivanja projekta metroa.

– Urađen je smart plan. U skladu sa prefizibiliti studijom, koji se radi u saradnji sa francuskim Ežisom, sada smo u proceduri izrade odluke, nakon čega sledi izrada plana koji će omogućiti da metro počne da se gradi krajem 2020. godine – naglasio je Folić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;