IZOLACIJA-468X60-BANNER

Usvojeno više planova generalne i detaljne regulacije

27.06.2018. | Beoinfo

Odbornici Skupštine grada usvojili su na jučerašnjoj sednici više planova i izmena i dopuna planova generalne i detaljne regulacije za delove opština Obrenovac, Novi Beograd, Zemun, Surčin, Voždovac, Zvezdara, Rakovica, Mladenovac i Lazarevac. Odbornici su takođe, usvojili i više odluka za izradu planova generalne  i detaljne regulacije, među kojima je i plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema, kao i izrada  planova detaljne regulacije za delove Savskog venca, Palilule, Čukarice, Novog Beograda, Surčina, Vračara, Voždovca i Zemuna.  

Glavni urbanista Milutin Folić rekao je da se nastavlja sa trendom usvajanja planske dokumentacije, koja je osnov za planski razvoj grada.

– Na ovaj način borimo se protiv divlje gradnje i omogućavamo legalnim investitorima da dođu u Beograd i ulažu svoj novac od koga kasnije gradimo infrastrukturu i tako razvijamo grad. Jedan od takvih planova je za Blok 13 u Novom Beogradu, gde je predviđena gradnja filharmonije i ovo je prvi put da se planski predviđa prostor za tu instituciju. Tu je i detaljni plan regulacije za termoelektranu „Nikola Tesla A” s pripadajućom deponijom, što će biti savremeno rešenje za proširenje kapaciteta. Među ovim planovima su i tri koja predviđaju izgradnju privrednih zona, dve na delu auto-puta Singidunum sektor 1 i 5 i jedna kod obilaznice Bubanj potoka s ciljem da se privreda izmesti van centra grada – objasnio je Folić.

On je podsetio da je za filharmoniju bio organizovan arhitektonsko-urbanistički konkurs u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda i da je pobedničko rešenje implementirano u plan.

Govoreći o odluci za izradu plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema, Folić je rekao da se tom odlukom započinje tehnički deo ostvarivanja projekta metroa.

– Urađen je smart plan. U skladu sa prefizibiliti studijom, koji se radi u saradnji sa francuskim Ežisom, sada smo u proceduri izrade odluke, nakon čega sledi izrada plana koji će omogućiti da metro počne da se gradi krajem 2020. godine – naglasio je Folić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;