INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Obilićev venac prva "zelena garaža" u Evropi

26.06.2018. | eKapija

Garaža Obilićev venac dobila je „Parksmart“ sertifikat i tako postala prva „zelena garaža" u Evropi. Kriterijume za dobijanje ovog sertifikata ispunjava još samo 17 garaža na svetu, saopšteno je iz JKP Parking servis Beograd.

Postavljanju „Parksmart“ plakete u ponedeljak 25. juna, zvaničnog obeležja ovog sertifikata, prisustvovali su Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda i Andrija Čupković, direktor JKP Parking servis Beograd.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je podsetio da je garaža otvorena u julu prošle godine i da predstavlja najmoderniju garažu u ovom delu Evrope.

- Garaža ima 804 parking mesta, odnosno 200 mesta više nego nekada, svoje solarne panele, elektropunjače, sistem za separaciju otpada i sve druge sisteme koji ispunjavaju ekološke standarde - podsetio je Vesić.

„Parksmart“ je, objašnjeno je u saopštenju, jedini svetski rejting sistem, koji definiše, procenjuje i daje priznanje održivim garažama i garažama koje imaju visoke performanse. Sistem sertifikovane garaže razvrstava u nekoliko grupa – zlatnu, srebrnu, bronzanu i grupu takozvanih pionira, a Obilićev venac je jedna od četiri garaže na svetu, koje ispunjavaju kriterijume za bronzani nivo, što je trenutno najviši dostignuti nivo.

Postavljenim kriterijumima se vrednuju, kako projekat i izgradnja, tako i upravljanje i održavanje objekata. Ova beogradska ekološka garaža ima solarne panele sa elektranom, LED osvetljenje sa senzorima pokreta, punjače za vozila na električni pogon, parking mesta za bicikle, kante za 6 različitih kategorija otpada, zonu za performanse i izložbe, besplatan internet za korisnike, navedeno je.

- Ispunjavajući kriterijume „Parksmart“ sertifikata, garaža Obilićev venac je realizovala i postavljene ciljeve, kao što su povećanje energetske efikasnosti i ušteda utrošene energije, efikasnije osvetljenje i ventilacija, smanjenje štetnog uticaja na životnu sredinu, efikasno upravljanje garažom, promovisanje alternativnih načina transporta - dodaje se u saopštenju Parking servisa uz napomenu da tek započinju da idi "„elenim" putem.

Trudiće se, ističu, da Beograd dobije još ekoloških garaža sa primenjenim principima energetske efikasnosti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;