BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Kragujevac ispunio 100% - u prvoj fazi do 300 jeftinih stanova

31.05.2018. | Beta

Lokalna samouprava Kragujevca do kraja godine planira da počne izgradnju jeftinih stanova za pripadnike bezbednosnih službi. Pretpostavka je da će se na lokaciji u naselju Denino brdo u prvoj fazi graditi dve lamele sa 200 do 300 stanova, rečeno je agenciji Beta.

- Lično mislim da je Kragujevac zbog svega što je do sada uradio praktično izbio na prvo mesto među svim gradovima kandidatima za ovu izgradnju i da nema razloga da se priča da su drugi spremniji od nas. Tvrdim da je grad Kragujevac uradio više od svih drugih i da zaslužuje da ta izgradnja započne - rekao je Beti glavni urbanista grada Aleksandar Nenković.

On je rekao da je Kragujevac „sto posto" ispunio sve što je od njega traženo i što je bilo moguće uraditi.

Prema njegovim rečima, grad je za izgradnju ustupio svoju lokaciju od 20 hektara u naselju Denino brdo, gde postoje uslovi za gradnju do 2.000 stanova.

Grad je toj parceli promenio prvobitnu namenu, kroz Plan detaljne regulacije, prema kojoj je to trebalo da bude mini industrijska zona.

- Ono što smo grad i ja trebali da uradimo, to je priprema planske dokumentacije, opredeljenje lokacije, uvođenje po najbržoj proceduri projektanta u varijantu da on može da dobije građevinsku dozvolu - rekao je Nenković i dodao da se u tom gradu na ta dokumenta ne čeka.

Nenković je dodao da je grad potpuno spreman da izda lokacijske uslove na osnovu podnetog zahteva, a posle toga i građevinsku dozvolu.

- Grad u ovom trenutku, međutim, nije dobio zahtev za izdavanje lokacijskih uslova jer projektant koga je izabrala Vlada odnosno Republika nije još završio taj deo posla - kaže Nenković.

Nenković je podsetio da je pre početka gradnje potrebno da se ispuni procedura za dobijanje građevinske dozvole.

- Procedura je, kao i za sve ostalo, takva da projektant mora da uradi idejno rešenje, dostavi zahtev za lokacijske uslove sa priloženim idejnim rešenjem, a na osnovu toga se izdaju lokacijski uslovi. To malo traje, dok se dobiju uslovi od komunalnih preduzeća - objašnjava Nenković.

Prema njegovim saznanjima, projektant je u Beogradu, firma koju je izabralo Ministarstvo, ali nema zvanične podatke o kome se radi.

- Oni verovatno rade na sve strane, pa pretpostavljam da će i Kragujevac doći na red da se kompletira to idejno rešenje - kaže Nenković.

Glavni gradski urbanista problem vidi i u neopremljenosti odabrane lokacije kojoj nedostaje komunalna infrastruktura.

- Grad u ovom trenutku nije sposoban da finansira tu nedostajuću infrastrukturu, pa je potrebna pomoć Republike. Vrednost infrastrukture koja nedostaje procentualno može da čini 20-30, pa i do 50 posto od vrednosti izgradnje objekta - navodi Nenković.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;