INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Čukarica postaje najveće gradilište u Beogradu

24.05.2018. | M.T.Kovačević | Novosti

Opština Čukarica postaće najveće gradilište u Beogradu zahvaljujući pripremi planske dokumentacije za četiri lokacije. Kada gradski parlament parafira urbanističke nacrte, otvoriće se mogućnost za izgradnju poslovno-stambenih kompleksa na blizu 1.000 hektara.

- Očekujemo da dobijemo novih 40.000 stanovnika - za Novosti priča Srđan Kolarić, predsednik opštine.

Mediji su do sada pisali o oživljavanju 430 hektara Makiškog polja. Međutim, Čukarica ima još jednu, jednako atraktivnu lokaciju: Savsko-jezerske terase!

- To je potez između Vojno-tehničkog instituta, Železnika, naselja Rupčine i Ibarske magistrale, veličine 520 hektara - priča Kolarić. - Tu planiramo stambenu zonu. Zainteresovani ulagači, ali i građani tu mogu da kupuju zemljište. Radimo sada planove na sprovođenju infrastrukture. U blizini imamo komercijalnu zonu pored Ibarske magistrale.

Prema Kolarićevim rečima, na 22 hektara zidaće se moderan tržni centar - „Big fashion", od 150.000 kvadrata.

- Pripremili smo plansku dokumentaciju za još lokacija uz Ibarsku magistralu. Sećam se pre četiri godine, kada mi je došao jedan investitor i ponudio da zida neki proizvodni pogon. Zbog nepostojanja planske dokumentacije, po papirima, nisam mogao da mu ponudim ni 20 ari. I on je otišao dalje. Sada je situacija potpuno drugačija - najavljuje Kolarić.

Regulacioni planovi pripremaju se i za deo Banovog brda, od opštine do Radničke ulice ka Adi Ciganliji. Na atraktivnoj padini, umesto prizemnih kuća, zidaće se elitni stambeni objekti, sa pogledom na Savsko jezero. Građevinske mašine zidaće zgrade i na lokaciji između Žarkova i Banovog brda, kod Stankom škole. Zapušteni placevi čekaju da se usvoji planska dokumentacija.

Kolarić opptimizam gradi na najavljenoj izgradnji metroa, čija bi početna stanica bila u Makišu. Makiško polje je zamišljeno kao naselje u kojem bi moglo da živi oko 30.000 ljudi, u kojem je moguća gradnja četiri miliona kvadrata i gde je planirana gradnja šest vrtića, tri osnovne škole, dve srednje i doma zdravlja.

Prema rečima Srđana Kolarića, plan gradske uprave je da se modernim naseljima i uređenom obalom - promenadom, povežu Makiško polje i centar grada.

- Urađena je dokumentacija za Staru šećeranu i za Hipodrom. Tu spada i lokacija bivšeg NIS. Postoje svi uslovi da na najlepšem delu Čukarice brzo dobijemo zainteresovane investitore - objašnjava Kolarić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;