INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Vrednost građevinskih radova u Srbiji porasla je za 28,1 odsto u prvom kvartalu 2018.

15.05.2018. | S. Gavrić | Blic

Vrednost građevinskih radova u Srbiji porasla je za 28,1 odsto u prvom kvartalu 2018. u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Stručnjaci naglašavaju da su za ovakav rast u građevini, i to pre svega u Vojvodini gde je zabeležen skok od čak 67,6 odsto, najzaslužnije velike investicije u ovom delu Srbije i infrastrukturni radovi.

To su veliki radovi na železnici i na auto-putevima. Vojvodina je najbliža zapadnoj Evropi i najveći trend investicija što se tiče poslovnih i proizvodnih objekata je tamo. Zbog toga je rast u Vojvodini najveći - naglašava Aleksandar Popović, v. d. Privredne komore Beograda i savetnik za građevinu.

Tako je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, vrednost izvedenih radova najviše povećana u regionu Vojvodine, i to za čak 67,6 odsto, zatim u regionu južne i istočne Srbije za 48,9 odsto, pa u beogradskom region za 26,3 odsto. S druge strane, vrednost građevinskih radova je opala u regionu Šumadije i zapadne Srbije za 15,7 odsto u odnosu na isti kvartal 2017.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Popović kaže da u regionu južne i zapadne Srbije poslovi na koridorima dosta povlače rast cele građevinske industrije.

- Tamo još uvek nema previše investicija, a ni stambene izgradnje, jedino na Kopaoniku. Što se tiče juga Srbije, tamo su krenule investicije, i to u Nišu i na velikim infrastrukturnim objektima kroz Grdeličku klisuru. Kada se radi o Beogradu, to su stambeni, komercijalni i poslovni objekti - ističe Popović.

Kako naglašava, novi način izdavanja građevinske dozvole je dao efekte nakon ranijeg zastoja. Ipak, on dodaje i da je potrebno ubrzati prethodne postupke koji su potrebni pre samog izdavanja građevinske dozvole.

- Takođe, u prilog ovakvom rastu građevinarstva treba dodati i to da je ove godine zima bila blaga. Za razliku od prošle godine kada smo zbog duge i hladne zime imali obustavu rada. Sada su klimatski uslovi išli u korist građevinskom sektoru - kaže Popović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;