BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Građevinarstvo u Republici Srpskoj izlazi iz minusa

11.05.2018. | Marijana Miljić | Glas Srpske

Građevinarstvo u Republici Srpskoj, nakon negativnih pokazatelja tokom čitave prošle godine, u prvom tromesečju 2018. zabeležilo je rast od 4,4 odsto. Pad u građevinarstvu evidentiran je na kraju sva četiri prošlogodišnja kvartala, a krajnji rezultat za čitavu 2017. godinu iznosio je -2,2 odsto.

Statistički podaci za prvi kvartal ove godine nagoveštavaju izlazak iz krize jer je obim radova povećan za 4,4 odsto u odnosu na isti period godinu ranije. Na pozitivan rezultat najviše su uticale investicije u visokogradnji gde je tromesečni rast iznosio 7,8 odsto. Niskogradnja, koja je lane takođe imala loš rezultat, takođe je izašla iz minusa i zabeležila simboličan rast od 1,1 odsto.

Građevinci ističu da je na pozitivan rezultat u ovom sektoru najsnažnije uticala gradnja zgrada usled povećane potražnje za stanovima.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Građani koji drže novac u bankama se sve više odlučuju da zbog niskih kamata štednju ulažu u kupovinu nekretnina. To je uticalo i na investitore da nastave izgradnju zgrada. Na blago povećanje obima radova u niskogradnji uticalo je intenziviranje izgradnje auto-puta „9. januar” od Banja Luke do Doboja. Na ovom auto-putu su prethodne godine izvođeni zemljani radovi, a sada se grade objekti veće vrednosti - kazao je sekretar Udruženja građevinarstva, industrije i građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Mile Petrović.

On očekuje da će građevinarstvo ovu godinu završiti pozitivnim rezultatom i prekinuti dvogodišnji pad.

- Očekujem da sektor visokogradnje nastavi da raste, a isti trendovi bi trebalo da budu i u niskogradnji jer lokalne zajednice najavljuju investicije u putnu infrastrukturu i druge projekte. Ako ti planovi budu realizovani očekujemo da građevinarstvo na kraju ove godine bude u plusu - rekao je Petrović.

U RS su u ovoj godini najavljeni vredni infrastrukturni projekti, a očekuje se da sredinom godine bude završena i izgradnja druge deonice auto-puta „9. januar”. Ove godine je planiran i početak gradnje deonice auto-puta na koridoru 5C kroz RS i mosta na Savi kod Gradiške između BiH i Hrvatske.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;