IZOLACIJA-468X60-BANNER

Srbiji nedostaje radna snaga u građevinarstvu

19.04.2018. | Lj.Bukvić | Danas

Uništavanje građevinske industrije u našoj zemlji, kako kaže potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić, traje poslednjih 15 godina.

- Sada niču firme koje imaju posla do godinu, najviše godinu i po dana, ljudi odlaze napolje, niko neće ostati ovde da radi i naravno da će onda dovoditi radnike sa strane koje će morati da plate više nego naše. Sve će se to odraziti na posao, jer uzimaju se loši radnici i doći ćemo do toga da na kraju neće imati ko da nam održava infrastrukturu - ističe Rodić za Danas.

Problem je, kako kaže, što su sve velike građevinske firme uništene lošim privatizacijama, a domaće firme nisu dobijale šansu za velike poslove i nisu mogle da se kvalifikuju za poslove u inostranstvu.

- Samo u Beogradu je u vreme kada su postojali građevinski giganti poput Komgrapa, bilo nekih 70.000 građevinskih radnika, sada smo desetkovani. Firme su upropastili nakaradnom politikom i nedomaćinskim odnosom prema građevinskoj industriji koja je mogla da uz poljoprivredu bude nosilac razvoja - napominje sagovornik.

Ako želimo da spasimo ono što je ostalo od ove industrije, kaže Rodić, država mora da sluša esnaf.

- Mora da postoji ministarstvo samo za građevinarstvo koje bi slušajući esnaf pripremilo strategiju razvoja, treba da se školovanje prilagodi potrebi struke. Ovako bahat i ohol odnos prema građevinarstvu dovešće do toga da ne postojimo - napominje Rodić. On napominje kako posla svuda u svetu ima i da će ga biti i da zbog toga treba domaćim firmama davati poslove u Srbiji, ne bi li stekli reference i mogli da konkurišu za velike poslove u inostranstvu.

Predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva Saša Torlaković tvrdi da je još pre pet godina upozoravao da ćemo doći u situaciju da ostanemo bez građevinskih radnika, ali i da nije verovao da će to tako brzo da se desi.

- Ali desilo se, dobar deo starijih radnika otišao je u penziju, a ono nešto mlađih radnika otišlo je trbuhom za kruhom. Sve zbog toga što su radnici malo plaćeni. I dok su poslodavci profite povećavali po šest ili sedam puta radnicima su plate ostajale iste - napominje Torlaković.

Kako kaže, možda ne bi tako bilo da je potpisan granski kolektivni ugovor jer se tada ne bi dešavalo da radnici imaju plate ispod republičkog proseka ili što se često dešava da im se uplaćuje minimalac a da ostatak primaju na ruke.

Torlaković smatra da smo ozbiljno zakasnili sa obnavljanjem građevinske industrije i da je veliki problem i to što su nestale građevinske škole, odnosno smerovi koji proizvode kvalitetne radnike. Tačan broj građevinskih radnika u Srbiji se ne zna, ali, kako kaže Torlaković, podatak zvanične statistike da ih je više od 115.000 u Srbiji nema veze sa realnošću.

- Sve ovo što se nama dešava već se desilo Rumunima i Poljacima. I oni su upošljavali radnike sa strane jer su njihovi otišli na zapad. Tako je sada u regionu, Hrvatska nema dovoljno radnika, ni Slovenija, sada ni mi. Ne znam gde ćemo ubuduće nalaziti radnike ako ne rešimo problem - kaže Torlaković.

Potpredsednik Građevinske komore Goran Rodić kaže da nam trenutno najviše nedostaje zanatska elita i to, pre svega, zbog toga što više ne postoje škole koje obučavaju učenike za te zanate.

- Fale nam sve vrste građevinskih radnika, ali najviše ta zanatska elita, to vam je ono kad uđete u stan pa majstori koji se bave završnim radovima. Sve je manje kvalitetnih majstora, i to malo što ih ima odlaze jer su traženi po svetu - ističe Rodić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;