PRIJAVA-468X60-BANNER

Jeftini stanovi građevinarima slamka spasa

20.03.2018. | S.Bulatović | Novosti

Masovna izgradnja jeftinih stambenih kvadrata trebalo bi da počne ovog proleća. Nameće se pitanje imamo li građevinske kapacitete za ambiciozne planove države. Zvanično, u građevinarstvu radi svaki deveti zaposleni građanin Srbije, upućeni tvrde da nam ne fali firmi, i da ako želimo da opstanu - treba im poveriti ove poslove.

U šest gradova biraju se lokacije za gradnju ukupno 20.295 jeftinih stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti. Srpski građevinari veruju da oni mogu da odrade posao, ali kada bi se za njega takmičili sa stranim konkurentima - neophodna bi bila pomoć države.

- U oblasti stanogradnje ima kompanija koje bi mogle da se udruže i iznesu izgradnju stambenih objekata velike površine - kaže Aco Popović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije. - Opstanak ovih kompanija je preduslov razvoja građevinarstva. To je opšti interes društva. Da bi oni opstali, država mora da obezbedi garancijske fondove i stvori uslove da ove kompanije dobiju poslove kao glavni izvođač sa nekakvim profitom. Naše građevinarstvo je u poslednje dve decenije ostalo bez 40 odsto kapaciteta, u operativi i radnoj snazi. Kao takvo ono nije sposobno za nastup na stranim tržištima. Za izvođenje najvećih infrastrukturnih radova u Srbiji i u visokogradnji stambenih i poslovnih objekata, još ima kapaciteta. Dokaz za to je što gotovo sve poslove u Srbiji izvode kao podizvođači, svojom opremom i radnom snagom.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Napominje da je neophodno podići plate u ovom sektoru i zaustaviti odliv radnika.

- Nastavi li ovako, ostaćemo bez radne snage i kompanija - ističe Popović. - U tom slučaju Srbija će postati zavisna od stranih kompanija, a to znači da će izgradnja i održavanje biti i skuplji i neizvesniji.

U Građevinskoj komori ističu da je stanogradnja pokretač razvoja velikog broja industrijskih grana.

- Naša operativa nije što je bila, ali je ovo šansa da se ona oporavi - ističe Goran Rodić. - Projekte u stambenoj visokogradnji prati više od 55 industrijskih grana. To je šansa za veliki broj proizvođača. Ovo je idealna šansa za sva ta mala i srednja preduzeća. Dobra je prilika i za dualno obrazovanje kadrova. Mi imamo problem i sa obučavanjem mladih generacija, a zanatlije se traže svuda u Evropi.

- Srpska građevinska industrija se posle rata razvijala na poslovima obnove zemlje i kroz te poslove su stasala i preduzeća, i stručna radna snaga i tehnička elita - kaže Aco Popović iz PKS. - Liberalizacijom tržišta izgradnje, pre svega infrastrukturnih poslova u funkciji obnove zemlje posle bombardovanja, došlo je do urušavanja srpskih građevinskih kompanija. Mnogi od tih poslova nisu na vreme i adekvatno plaćeni. Nametani su takvi kreditni uslovi Srbiji da su naše kompanije radile kao podizvođači, najčešće bez profita.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;