BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

U narednih par godina čeka nas bum u građevinarstvu

21.02.2018. | Tanjug

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pred konferenciju „Treća srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture" je naglasila da građevinarstvo značajno utiče na rast BDP-a, a u njemu posebno sektor stanogradnje.

- Mi smo za prethodne dve godine sa 4,3 odsto udela u BDP-a, došli do 6,2 odsto udela građevinarstva u BDP-u. Čeka nas bum u stanogradnji, izgradnja stanova za pripadnike sektora bezbednosti. Procene su da ćemo u poslednjem kvartalu ove godine, naročito 2019. i 2020. sigurno imati rezultat rasta od 1,5 do 2,5 procenata BDP-a zahvaljujući stanogradnji za pripadnike službi bezbednosti - objasnila je Mihajlović.

Prema njenim rečima bolji podaci u građevinarstvu su rezultat elektronskih građevinskih dozvola čije uvođenje je uticalo na investicije.

Vrednost građevinskih i infrastrukturnih radova je za 50 odsto povećana, kazala je ona.

Uverena je da će se nastaviti taj trend i da su osnovni razlog elektronska građevinska dozvola, jeftinija procedura, manji broj procedura, i ono što je urađeno krajem godine, a to je ukdianje parafiskalnih nameta u oblasti građevinarstva.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Podsetila je da je za upotrebnu dozvolu trebalo platiti 0,2 odsto od vrednosti objekta, što je ukinuto, i čime su smanjeni troškovi, kao i troškovi u oblasti izdavanja građaveinskih i svih drugih dozvola.

- Danas imamo 23.400 gradilišta u Srbiji, i ogroman rast gradilišta u Beogradu - navela je MIhajlović.

Istovremeno je izrazila sumnju u to koliko građevinska industrija može da isprati predstojeće projekte.

Prema njenim rečima procene su da je moguće povećanje od 10 do 15 odsto zaposlenih u naredne dve godine, a to znači i povećanje zaarada u ovom sektoru, gde su plate inače najniže.

- Brine me koliko će naše kompanije biti u stanju da se organizuju, udruže. Nisam sigurna da pojednačno mogu da završe sve poslove i odgovore izazovu stanogradnje. Mi ne pričamo o par stotine stanova, već o o 20.000 stanova u narednih nekoliko godina - podvukla je ona.

Mihajlović je pozvala građevinare da se udruže, jer je to jedini način da završe ove poslove.

Takođe je podsetla da se već dugo zalaže i za građevinsku školu.

- Fale nam ljudi zanatlije u ovoj oblasti. Smatrala sam oduvek, da u zavisnosti šta država pravi, ako se opredeli da gradi onda mora da postoji škola koja će da primi i animira mlade da to završavaju. To je posao narednih deset godina. Priča o stanogradnji je priča o narednih deceniju - zaključila je ona.

 

Komentari: 2

solis 14.07.2018 14.06.47

Novi Sad je malo ispod radara, ali gradi se dosta (ako se uzme procentualno, skoro kao Beograd). Cene su samo malo manje od glavnog grada, a potraznja je ogromna . Vec se oseca nedostatak placeva.

Milivoj 21.02.2018 17.48.11

Jeste i sve ce biti u Beogradu, eventualno u Novom Sadu ili jos nekom vecem gradu. A sta ce biti sa gradj. Inzenjerima u manjim mestima ? Neka se sele za Bg, sa sve porodicama ?

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;