INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Crnoj Gori više od 40.000 divljih objekata čeka dozvole

20.02.2018. | Branka Pejović | Danas

Prema evidenciji Uprave za nekretnine u Crnoj Gori ima više 40.000 nelegalno izgrađenih objekata, a rok za podnošenje zahteva je 15. jul ove godine. Za razliku od ocena koje se mogu čuti u javnosti da se taj proces sporo odvija, u Direktoratu za razvoj stanovanja Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore smatraju da nema razloga za zabrinutost. Oni u tom kontekstu podsećaju da je potrebno pripremiti svu neophodnu dokumentaciju da bi se objekat prijavio za legalizaciju, a ima i građana koji čekaju da vide kako će se taj proces odvijati, kao i onih koji nisu dovoljno upućeni.

Generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore, Marko Čanović, objašnjava za Danas kako izgleda procedura legalizacije.

- Da bi se objekat legalizovao mora biti izgrađen u skladu sa važećom planskom dokumentacijom, ili sa planom generalne regulacije, koji bi trebalo da bude usvojen tri godine nakon stupanja na snagu Zakona o planiranju prostora. To znači da će se u prvoj fazi postupak voditi samo za objekte koji su izgrađeni u skladu sa važećom planskom dokumentacijom, dok će za ostale postupak biti prekinut do donošenja plana generalne regulacije. Prvi korak je popunjavanje obrasca i izrada elaborata objekta koji se ovjerava i upisuje u katastar. Za one koji u zakonskom roku ne podnesu zahtev predviđeno je plaćanje naknade opštini za korišćenje prostora, zatim uvećani poreza za bespravnu izgradnju i najzad uklanjanje objekta - kaže Čanović

Visina naknade zavisiće od veličine objekta i zone u kojoj je izgrađen, ali i od toga da li je namenjen stanovanju, zatim da li je sagrađen na državnom, ili na privatnom zemljištu. Naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta može se platiti u 240 rata, ako je reč o objektu za osnovno stanovanje, odnosno u 120 rata - za ostale objekte. Dokaz o plaćanju ove naknade preduslov je za legalizaciju. U primorskim opštinama predviđena je i naknada za Regionalni vodovod a za izmirivanje te obveze odjednom predviđeni su popusti.

- Na osnovu studije slučaja pretpostavlja se da se broj nelegalno sagrađenih objekata kreće i do 100.000, što uključuje i prekoračenje građevinske dozvole. Detaljniju evidenciju imaćemo nakon realizacije tzv. kosog orto-foto snimka, koji će dati precizniji odgovor na pitanje koliko je objekata uzgrađeno bez dozvole, kao i kakva je njihova struktura. Činjenica je, takođe, da ne postoji evidencija nelegalnih objekata koji su u posedu stranih državljana, ali je i za njih procedura legalizacije ista - kaže za Danas Marko Čanović, generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Broj nelegalnih objekata po opštinama: Podgorica - 15.410; Bar - 5.537; Ulcinj - 4.898; Tivat - 2.253; Bijelo Polje - 1.783; Plužine - 6.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;