IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Rok za podnošenje zahteva za legalizaciju objekata u CG do jula 2018.

17.01.2018. | S.G. | Novosti

Zahtevi za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata dosta stidljivo stižu na adrese nadležnih za ovaj posao, koji je započet pre dva i po meseca. Do sada je Upravi za nekretnine pristiglo oko 400 zahteva, što je tek mali deo od ukupnog broja divlje podignutih objekata u celoj Crnoj Gori. Precizan broj ovih objekata još nije utvrđen, ali računa se da ih ima na desetine hiljada.

S druge strane problem stvara i činjenica da opštine još nisu donele pravilnike o naknadama za opremanje građevinskog zemljišta, pa se ne zna koliko će to sve koštati one koji nastoje da svoje objekte uvedu u legalne tokove. Stoga je ovaj proces i usporen. Inače, rok za donošenje pomenutog pravilnika je istekao sredinom decembra.

Po rečima Pavla Radulovića, ministra održivog razvoja i turizma, urađeni su orto foto-snimci za najveći deo prostora koji je zahvaćen bespravnom gradnjom.

- To je uglavnom područje crnogorskog primorja (ponajviše sutomorsko-barska regija i Ulcinj sa okolinom), kao i središnjeg dela Crne Gore (opštine Podgorica i Nikšić) - dodao je Radulović.

On je istakao da neće svi bespravno podignuti objekti moći da budu legalizovani. To se pre svega odnosi na stambene, poslovne i druge objekte koji se nalaze na trasama važnih saobraćajnica i drugih vitalnih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja. Neki objekti će biti porušeni, a taj posao će ukoliko to ne učine sami investitori, uraditi država, opet o trošku vlasnika.

Za podnošenje zahteva za legalizaciju rok je jul ove godine. Ministar Radulović je poručio građanima da svoje objekte sagrađene bez potrebnih dokumenata, najčešće na opštinskom i državnom zmljištu - ne šire i ne dograđuju u međuvremenu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...

;