IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Smernice za razvoj grada Leskovca

15.01.2018. | I.Mitić | Novosti

Leskovčani će tokom ove godine planovima generalne regulacije „pokriti" sva veća naseljena mesta. Posle Pečenjevca, Grdelice i Brestovca, u proceduri je izrada akata za Predejane i Vučje.

Kada budu doneti planovi generalne regulacije za Predejane i Vučje, na području Leskovca više neće biti većeg naseljenog mesta koje nije planski definisano, pa će se steći uslovi za dalje infrastrukturno opremanje i razvoj grada. Pritom, pomenuti planovi su važni i zbog ozakonjenja nelegalnih objekata, te izdavanje građevinskih dozvola.

Leskovac je, inače - za nešto više od tri godine - doneo čak 22 plana generalne regulacije i tako u centralnom registru planskih dokumenata Republike Srbije dospeo na deseto mesto po broju usvojenih i evidentiranih ovih akata.

Pored Prostornog plana, koji je dokument višeg reda, grad na Veternici ima i Generalni urbanistički plan (GUP), na čijem je području doneo 19 planova generalne regulacije, te veliki broj detaljnih urbanističkih planova i urbanističkih projekata kojima je predviđena razrada pojedinih gradskih celina. Planove generalne regulacije su dobila i veća naseljena mesta: Pečenjevce, Grdelica i Brestovac, a zakonska procedura za Predejane i Vučje je još u toku i očekuje se da i ona bude okončana tokom nekoliko narednih meseci.

Planovi su „živa materija" koja bi trebalo da prati potrebe građana - u pogledu lične izgradnje - ali i uređenje infrastrukture i privredni razvoj. Zbog toga nije retkost da inicijativa za donošenje planova, posebno nižeg reda, potiče od građana koji žele da grade...

- U postupku je omogućeno i učešće pojedinaca koji mogu da daju svoje predloge i sugestije na predloženo plansko rešenje, a neophodna je i saradnja sa javno-komunalnim preduzećima i drugim institucijama, kako bi se pribavili uslovi odnosno saglasnosti na nacrt planskog dokumenta - objašnjava Jasminka Milenković i dodaje da su svi doneti planovi dostupni posredstvom interneta i bez naknade.

DA bi jedan plan bio donet potrebno je bar nekoliko meseci. Jer, procedura podrazumeva najmanje četiri sednice Komisije za planove, objavljivanje ranog javnog uvida od 15 i javnog uvida od 30 dana, te sednicu Gradskog veća, odnosno Skupštine grada.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...

;