INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Više nema „izgubio se predmet"

08.01.2018. | Beta

Služba za katastar uvela je novi unapređeni informacioni sistem za katastar nepokretnosti u 17 beogradskih opština. Od ponedeljka (08.01.2017) će početi njegov sprovođenje u Nišavskom okrugu, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ).

Direktor zavoda Borko Drašković rekao je agenciji Beta da je to najveća antikorupcijska mera koju katastar primenjuje i da će njome biti povećana pouzdanost i transparentnost, kao i da će se sprečiti malverzacije jer svaki rad službenika ostavlja digitalni trag, „tako da građani nikada neće biti u situaciji da sumnjaju u pouzdanost".

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Ostaje trag da li je urađeno ispravno ili neispravno. Neće moći da se izgubi predmet, da se ne zna kod koga je, da se podmetne drugom službeniku da nešto potpiše. Omogućava da pratimo rad sistema na celoj teritoriji Srbije. Imaćemo uvid u tok svakog predmeta u Srbiji i svaki građanin će moći da dobije informaciju preko interneta ili kol centra - rekao je Drašković.

On je rekao da će ako sve bude po planu novi IT sistem biti uveden u svim okruzima do aprila ove godine. Drašković je kazao da je to prva faza sređivanja zemljišne administracije, koja uitiče na privredni rast Srbije i koja, prema određenim istraživanjima, može da podigne bruto-društveni proizvod i do sedam odsto, kada se završi reforma zemljišne administracije, ali i da poboljša poziciju Srbije na Doing business listi. Izrada novog IT sistema realizuje se u okviru projekta „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji" uz podršku Svetske banke.

 

Komentari: 1

Jovica Rajčić 11.01.2018 09.07.44

Odličan vam je prilog. Do aprila ćemo sačekati i videti da li će to zaživeti. Pored ovde navedene namere: "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji", koja ovde podrazumeva prvenstveno digitalizaciju podataka, potrbno je i povećati kvalitet-stručnost pravne službe u katastarskim upravama. Konkretno u mojem slučaju, u Kat. upravi V. Plana, doneto je rešenje u kojem se obrazlaže deo toga rešenja pojmom : "ta nepokretnost se vodi kao DRUŠTVENA SVOJINA ". Taj pojam u ustavu R. Srbije niti u jednom zakonu ne postoji, pa je nejasno-nezakonito njegova upotreba.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;