BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Dozvole za „divlje“ zgrade u Crnoj Gori

15.12.2017. | B.Dabić | Novosti

Stupanjem na snagu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, vlasnici bespravnih objekata u Crnoj Gori mogu u opštinama na čijoj teritoriji se nalazi nekretnina podneti zahtev za legalizaciju, a zakonski rok je do 14. jula 2018. godine. Legalizacija se može pokrenuti za sve bespravne objekte, i to podnošenjem zahteva nadležnom organu lokalne uprave.

Ukoliko objekat nije uklopljen u planski dokument, postupak se prekida do donošenja plana generalne regulacije Crne Gore. Vlasnik bespravnog objekta koji ne podnese zahtev za legalizaciju u zakonskom roku, dužan je da plaća godišnju naknadu za korišćenje prostora jedinici lokalne samouprave, koja se utvrđuje posebnim propisom i može da iznosi po kvadratu od 1,5 odsto do 2,5 odsto od prosečne cene građenja kvadrata novoizgrađenog stambenog objekta u Crnoj Gori. O visini i načinu plaćanja ove naknade će biti doneti posebni propisi.

Prema podacima Uprave za nekretnine, samo na teritoriji opštine Bar su u 2016. godini bila 5.544 bespravno sagrađena objekta.

- Opšte mišljenje je da je ovih objekata mnogo više, a njihov tačan broj će se znati nakon upoređivanja podataka sa orto-foto snimka, koji je u fazi izrade, i identifikacije objekata. Zakonska obaveza je da katastar, nakon izrade orto-foto snimka, izvrši preklapanje sa postojećim digitalnim kartama, tako da će se tek nakon toga utvrditi tačan broj bespravnih objekata. Do tada ne bi trebalo vršiti proizvoljne procene broja nelegalnih objekata - kaže, za Novosti, predsednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić.

U procesu legalizacije, objekti su podeljeni na do 200 kvadrata, od 200 do 500 kvadrata i više od 500 kvadrata, a najjednostanija procedura je za kategoriju do 200 kvadrata.

- Uz zahev za legalizaciju (obrazac u građanskom birou), u zakonom propisanom roku za „prvi korak" u postupku legalizacije potrebno je: elaborat premera izvedenog stanja izgrađenog objekta izrađenog od strane licencirane geodetske organizacije, koji overava Katastar, i list nepokretnosti. Bespravno sagrađenom kućom ili stanom smatra se objekat građevinske površine do 200 kvadrata, u kojem stanuje vlasnik i članovi njegovog porodičnog domaćinstva, koji imaju prebivalište u mestu u kojem je izgrađen objekat. Bitno je da vlasnik i članovi njegove porodice nemaju u svojini drugi stambeni objekat na teritoriji Crne Gore - kaže Srzentić.

Naknadu za komunalno opremanje plaćaju svi vlasnici bespravnih objekata. Visina naknade za legalizaciju će se obračunavati u skladu sa zakonom, a u pripremi je Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte koja je usaglašena sa zakonom.

Pored ostalog, propisana je visina naknade po zonama, kao i uvećanja za bespravne objekte za koje se naknada plaća na rate, bespravne objekte za koje se naknada plaća jednokratno i bespravne objekte osnovnog stanovanja. Naknada se može platiti u ratama ili jednokratno, i to za objekte osnovnog stanovanja u najviše 240 mesečnih rata, a za ostale objekte u najviše 120 mesečnih rata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;