BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Srbija može da bude lider i u reformi katastra

09.11.2017. | MGSI

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da je cilj Vlade u narednoj godini digitalizacija katastra i prostornih planova kako bi Srbija, posle građevinskih dozvola, i u ovim oblastima bila svrstana među prvih deset zemalja sveta.

- Uspešno smo sproveli reformu građevinskih dozvola, u koju mnogi nisu verovali, i Svetska banka nas je svrstala u prvih 10 u svetu u toj oblasti. Naša budućnost i naš sledeći cilj su e-katastar i e-planovi, koje planiramo da uvedemo tokom 2018. godine i gde takođe očekujemo da budemo među prvih 10 zemalja sveta - rekla je Mihajlovićeva.

U narednom periodu za unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji važni su i nastavak sprovođenja Zakona o konverziji i procesa restitucije. - To je oblast u kojoj moramo još više da radimo u narednom periodu, bez obzira na to što se Zakon o konverziji uveliko primenjuje i što je od prošlog susreta konverzija donela značajne prihode i državi i Fondu za restituciju - istakla je Mihajlovićeva.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Prema njenim rečima, u ovom poslu Vlada će se osloniti na formulu koja se već pokazala kao uspešna u reformi građevinskih dozvola, a to je zajednički rad više ministarstava - građevinarstva, pravde i finansija. - Za vreme prethodne vlade je i formirana zajednička radna grupa sa Savetom stranih investitora, kako bismo zajedno radili na unapređenju poslovnog ambijenta u Srbiji u svim oblastima, od poreza do građevinarstva - rekla je Mihajlovićeva.

Govoreći o reformi i modernizaciji železnice i putarskih preduzeća, Mihajlovićeva je ocenila da Srbija treba da nastavi aranžman sa MMF-om jer su u reformi železnice napravljeni krupni koraci, kao i da završetkom izgradnje Koridora 10 prestaje potreba za funkcionisanjem kompanije Koridori Srbije, dok Putevi Srbije moraju biti reformisani i efikasniji.

 

Komentari: 1

Шумадинац 10.11.2017 12.21.40

Олакшано издавање грађ. дозвола и уређени катастар не гарантују висок степен урбанизованости државе. Поред тога, кључни су квалитетни стратешки, просторни у урбанистички планови које Србија на жалост нема. Напротив, овде се урбанистилко планирање одвија у уским интересно-партијским круговима, а кумовска стратегија се спроводи на основу циљаних примитивних урбанистичких планова што је изражено у ''унутрашњости'' државе, или лекс-специјалисима у престоници.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Toza 21.03.2023.
Ja sam čuo da se masovno iseljavaju i proda...
Mirko 21.03.2023.
Interesantno je da niko nije objavio sliku ...
Сретен 21.03.2023.
Ко паркира ауто у подруму!?
Boca70 20.03.2023.
Kada bi se nivo u kanalizacionim cevima diz...
Bobby 20.03.2023.
Meni su roditelji radili u BIGZ-u, znam da ...

;