PRIJAVA-468X60-BANNER

Srbija može da bude lider i u reformi katastra

09.11.2017. | MGSI

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da je cilj Vlade u narednoj godini digitalizacija katastra i prostornih planova kako bi Srbija, posle građevinskih dozvola, i u ovim oblastima bila svrstana među prvih deset zemalja sveta.

- Uspešno smo sproveli reformu građevinskih dozvola, u koju mnogi nisu verovali, i Svetska banka nas je svrstala u prvih 10 u svetu u toj oblasti. Naša budućnost i naš sledeći cilj su e-katastar i e-planovi, koje planiramo da uvedemo tokom 2018. godine i gde takođe očekujemo da budemo među prvih 10 zemalja sveta - rekla je Mihajlovićeva.

U narednom periodu za unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji važni su i nastavak sprovođenja Zakona o konverziji i procesa restitucije. - To je oblast u kojoj moramo još više da radimo u narednom periodu, bez obzira na to što se Zakon o konverziji uveliko primenjuje i što je od prošlog susreta konverzija donela značajne prihode i državi i Fondu za restituciju - istakla je Mihajlovićeva.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Prema njenim rečima, u ovom poslu Vlada će se osloniti na formulu koja se već pokazala kao uspešna u reformi građevinskih dozvola, a to je zajednički rad više ministarstava - građevinarstva, pravde i finansija. - Za vreme prethodne vlade je i formirana zajednička radna grupa sa Savetom stranih investitora, kako bismo zajedno radili na unapređenju poslovnog ambijenta u Srbiji u svim oblastima, od poreza do građevinarstva - rekla je Mihajlovićeva.

Govoreći o reformi i modernizaciji železnice i putarskih preduzeća, Mihajlovićeva je ocenila da Srbija treba da nastavi aranžman sa MMF-om jer su u reformi železnice napravljeni krupni koraci, kao i da završetkom izgradnje Koridora 10 prestaje potreba za funkcionisanjem kompanije Koridori Srbije, dok Putevi Srbije moraju biti reformisani i efikasniji.

 

Komentari: 1

Шумадинац 10.11.2017 12.21.40

Олакшано издавање грађ. дозвола и уређени катастар не гарантују висок степен урбанизованости државе. Поред тога, кључни су квалитетни стратешки, просторни у урбанистички планови које Србија на жалост нема. Напротив, овде се урбанистилко планирање одвија у уским интересно-партијским круговима, а кумовска стратегија се спроводи на основу циљаних примитивних урбанистичких планова што је изражено у ''унутрашњости'' државе, или лекс-специјалисима у престоници.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;