IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Baza podataka o svakoj zgradi

30.10.2017. | M. Stanojković | Novosti

Precizni podaci o broju zgrada u Beogradu do sada nisu postojali, pa samim tim nije mogao da se napravi uvid u stanje fasada, protivpožarne zaštite ili gromobrana. Osim što će registracijom stambenih zajednica, koja je obavezna do kraja godine, sve zgrade napokon dobiti upravnike, ovakvom evidencijom biće oformljena i baza podataka o stanju beogradskih višespratnica. A to je korak ka njihovom uređenju.

Pre novog Zakona o stanovanju, zgradama je rukovodio predsednik skupštine stanara, a mnoge ga nisu ni imale. Zna se jedino da je bilo registrovano oko 6.000 skupština stanara, dok je u evidenciji Gradskog stambenog oko 14.000. Zbog takvog javašluka, većina starijih građevina u katastrofalnom je stanju. Kako objašnjavaju nadležni iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), s obzirom na to da prilikom registracije novoizabrani kućepazitelj popunjava obrazac u kom navodi detaljne informacije o zgradi, doći će se do baze sa preciznim podacima.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Upravitelji u obrazac upisuju godinu izgradnje, da li zgrada poseduje energetski pasoš, gromobrane, da li postoji sklonište - kažu iz RGZ. - Takođe, upisuje se da li nekretnina ima status zaštite kao kulturno dobro, broj liftova, kao i da li zgrada ima sklonište. Na taj način na jednom mestu će se prikupiti podaci, a nakon toga i moći da pomogne stambenim zajednicama.

Opštine će takođe, upravnicima ali i stanarima pomagati kroz projekte sufinansiranja.

- Mnoge zgrade nemaju protivpožarne aparate, gromobrane, oronule su, a do sada niko o tome nije vodio računa - kažu iz RGZ. - Sada je važno napomenuti da će se upravnik time baviti, ali čak i ukoliko ga ne izaberu, svi vlasnici posebnih delova su odgovorni. Takođe, opštine će raspisivati projekte za sufinansiranje za održavanje zgrada, na koje će upravnik moći da konkuriše. Zbog toga su profesionalni upravnici u prednosti jer su kroz obuku naučili više o tome.

Svi podaci o stambenim zajednicama biće umreženi, pa zbog toga ne postoji mogućnost zloupotrebe. Tako upravnik neće moći stambenu zajednicu da prijavi na nepostojećoj adresi, jer je aplikacija umrežena sa katastrom nepokretnosti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;