INFONET-468X60-BANNER

Preuređenje javnih prostora u najužem centru Beograda

26.10.2017. | Beoinfo

Studentski trg, Kosančićev i Topličin venac - het trik su za Borisa Podreku, austrijskog arhitektu i Beograđanina po rođenju, koji je postigao za manje od godinu dana. On potpisuje tri idejna rešenja za preuređenje najstarijeg javnog prostora u Beogradu, temelja Narodne biblioteke porušene u šestoaprilskom bombardovanju prestonice i parka „Proleće” u kome se od 1936. nalazi spomenik Vojinu Popoviću poznatom po nadimku vojvoda Vuk.

Taj prostor od 3.700 kvadratnih metara oivičen ulicama Vuka Karadžića, Carice Milice i Topličinim vencem utopiće se u buduću pešačku zonu u centru grada i zamišljen je kao omaž Olgi Jevrić, vajarki i akademiku. Desetak njenih skulptura naći će se u parku u društvu fontane, zelenih pergola, mini-stepeništa sa ispisanim stihovima srpskih pesnika, dečjeg igrališta, najavljuje Podreka za list Politika.

Slika. Idejno rešenje za park na Topličinom vencu foto: Beoinfo)

- Olga Jevrić bila je najveća srpska vajarka i zaslužuje da njene skulpture oplemene javni prostor, tim pre što takvih modernih umetničkih dela nema u Beogradu. Svaka kulturna nacija vodi računa da skulpturama savremenika ukrasi parkove, pešačke zone i na taj način ih učini vidljivim za prolaznike, a ne samo za ljude koji odlaze u muzeje i na izložbe. U otvorenim prostorima postiže se intimniji odnos između publike i skulpture - objašnjava Podreka, dopisni član srpske, slovenačke, hrvatske i italijanske akademije nauka i umetnosti za list Politika.

Jevrićeva je svoja dela poklonila SANU, u čijoj zgradi se čuva njen legat sa 147 skulptura malog i srednjeg formata i zbirka je proglašena za nacionalno kulturno dobro.

Milutin Folić, gradski urbanista, kaže da sa SANU postoji načelan dogovor da akademija ustupi vajarkina ostvarenja za park skulptura. On naglašava da Ulica Vuka Karadžića postaje deo pešačke oaze, a Carice Milice i Topličin venac biće otvorene za automobile i popločane kamenim kockama.

- Park neće biti betoniran, već će staze da budu od kamene prašine, prirodnog materijala koji upija tečnost i nije nezgodan za hodanje po njemu - naglašava Folić.

On očekuje da će sređivanje parka početi u aprilu sledeće godine i da će biti okončano do jeseni.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;