INFONET-468X60-BANNER

U Srbiji upravo niče 10.000 divljih objekata

05.10.2017. | Mirjana N. Stevanović | Danas

Čak i kada inspektori urade sve što zakon predviđa, zatvore gradilište na kome je počela bespravna gradnja, izdaju rešenje o obustavi radova, rušenju do tada sazidanog, pa i podnesu krivičnu prijavu protiv investitora - nije retka situacija da se radovi nastave.

Tako u Srbiji i dalje niču nelegalni objekti, paralelno sa prepucavanjima između inspekcija, policije, komunalne policije i tužilaštava o tome u čijoj je nadležnosti da tu pojavu zaustavi. Iako je gradnja bez papira od novembra 2015. krivično delo sa zaprećenom zatvorskom kaznom do pet godina, nema podataka da su sudovi doneli presude čak ni sa blažim sankcijama.

- Novi zakon ništa nije izmenio. Bez papira se gradi na sve strane, pa i u područjima sa prvim i drugim stepenom zaštite. Prema nekim procenama, u Srbiji je u poslednje dve godine od kada su uvedene nove procedure, otvoreno oko 10.000 nelegalnih gradilišta. Tačno je da sada građevinski inspektori u većini slučajeva izađu na teren, urade zapisnik i proslede tužilaštvu. E, tu je kraj. Niti tužilaštvo, niti sudovi rade na tim predmetima. Ne znam ni da je policija privela ikoga ko je počeo da gradi bez dozvole, da je određen istražni pritvor do 30 dana, ne znam ni da je iko osuđen zbog bespravne gradnje, a da jeste, čulo bi se i sigurno je da bi ostali razmislili pre nego što krenu da rade bez dozvola - kaže za Danas Goran Rodić, predsednik Građevinske komore Srbije i dodaje da je problem još i širi, jer na tim objektima rade neprijavljeni radnici, ugrađuju se materijali sa crnog tržišta, kupci u krajnjoj liniji ne dobijaju kvalitet koji su platili.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Posredno, da nemaju mehanizam koji bi efikasno zaustavio one investitore koji posle posete inspekcije skinu traku sa oznakom „zatvoreno gradilište" priznaju i lokalne samouprave. Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Beograda dobijena je detaljna informacija prema kojoj su u postupku nadzora, obavljenog po prijavi građana, izvršene gotovo sve zakonom predviđene mere. Ali, u postupku izvršenja, dolazi do zastoja. U Sekretarijatu objašnjavaju da postupak izvršenja treba da sprovede organ koji je doneo rešenje o uklanjanju.

- Republička, gradska i opštinske građevinske inspekcije sprovode uklanjanje objekta u skladu sa svojim planom i programom uklanjanja i odgovaraju za njegovo izvršenje. Plan i program uklanjanja se sačinjava kvartalno, na nivou Republike, pokrajine, grada i opštine - navodi se u odgovoru Sekretarijata.

Problem je, međutim, što u međuvremenu objekat koji je počeo da se gradi bez dozvole dođe pod krov i tada se lokalne vlasti teže odlučuju na rušenje. U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Danasu je ranije rečeno da investitor koji je počeo da gradi bez papira, nema šansu da dobije građevinsku dozvolu za taj objekat. Činjenica je i da takve zgrade bez papira ne mogu biti legalizovane, jer se u taj postupak ulazi jedino ako je gradnja bila okončana do momenta donošenja novog zakona. A ipak se i dalje gradi. Sudbina kupaca tih stanova koji, ako se primenjuje zakon, ne mogu da budu ni uknjiženi, za sada nije u fokusu državnih organa.

 

Komentari: 1

Lepa 09.10.2017 22.58.38

Neće dobiti dozvolu ni biti legalizovati, ali ni srušene. Idealno se neće plaćati ni porez. A svi ostali su budale.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;